В доста от българските училища  съществуват проблеми в системата на училищното образование.


В резултат на това Съюзът на учениците в България  направи филм-обучение по ученическо самоуправление  "Работещият ученически съвет - гарант за училищната демокрация."
За обучението бяха избрани максималният брой от 53 участника, след подадени над 110 кандидатури, а избраните участници са от над 35 населени места в България. 
Обучението се проведе в с. Долни Лозен, базата на БЧК.
По време на  обучението засегнахме много важни теми, касаещи образованието  в България, ученическото самоуправление,  трудовата заетост, религията и културата, гражданската активност, социалното включване, анти-дискриминоцията и не на последно място здравето и здравословният начин на живот.  В програмата бяха включени още  много други интересни дейности като - решаване на казус по ученическо самоуправление, изготвяне на календар от дейности на СУБ, симулация на ученически съвет, симулация на Народно събрание, изготвяне на проекти. Проведоха се  не малко  дискусии и игри.
Европейската представителна организация на учениците OBESSU
посети България  по покана  от Съюза на учениците в България и проведе обучителни модули с нас.  Учениците работихме колективно заедно със СУБ и OBESSU, което ни помогна да се опознаем, да обменим опит и идеи. По този начин се създадоха и  приятелства с деца от цяла България.
Това обучение беше една огромна предоставена възможност за всички ученици с буден, млад дух, които искат да променят нещо в оразователната система, които искат гласът им да бъде чут.Смятам,че това беше  едно страхотно, незабравимо и полезно преживяване за всички,които бяха там.
Текст и снимки: Ивета Василева-СОУ „Христо Ясенов”