ДЕН ПЪРВИ – авто-рали, пресконференция, изложби, концерт от Цариброд
На 2 май от 10 часа започна първият ден от празника на етрополските зетьове с авто-рали, което се проведе на полигона срещу „Етрополски бук” по пътя за Бойковец.
Макар и част от голямото тридневно шоу, на състезанието си беше като на състезание, с отличени победители, купа за първенеца и парични награди.
Кметът на общината инж.Богомил Георгиев, под чийто патронаж протича целият празник, връчи купата на победителите и парична награда от 100 лева на Николай Станев, на втория в състезанието Григор Хлебаров беше връчена парична награда от 50 лева. За класиралият се на трето място Илия Вълков, на четвърто - Иван Хлебаров и на пето – Веселин Петров, награди не бяха предвидени.
От 11 часа организаторите на празника дадоха пресконференция, на която присъстваха  журналисти от Канал 1 на БНТ, от списание „Отдих и туризъм”, вестник „Наблюдател” от Стара Загора, Кабелна телевизия Етрополе, вестник „Етрополски преглед”, електронен сайт „Ботевград.ком”.
Следобеда беше посветен изцяло на подготвените за празника изложби: от 15 часа в Историческия музей „Ехо от празниците”, „Образованието през годините” в ОУ „Христо Ботев” от 15,30 часа и Карикатурната изложба от 17 часа в изложбената зала на НЧ”Тодор Пеев” под надслов „Сготви си сам””.
Вечерта от 19,30 часа на централния площад присъстващите се насладиха на песните и танците на фолклорния ансамбъл от Цариброд, Сърбия. Ансамбълът е единият от двата такива в Сърбия, които поддържат българското сред населението от Покрайнините. И наистина и танците, и песните им бяха чисто български по текст, и звучене.
След 20,30 часа на площада продължиха и народните веселия.
За някои от събитията ще разкажем в отделни репортажи.