Малайзийските власти отново забраниха концерт на чуждестранен изпълнител. Този път това бе американската поп звезда Кеша (Кеша Роуз Сибърт) със сценично име Ke$ha. Причината е възможен конфликт "с религиозните чувства и културни ценности на малайзийците", съобщи сингапурският вестник Straits Times.


"С прискърбие съобщаваме, че шоуто е отменено", се казва в съобщение на организаторите - компанията Livescape, която по-рано заяви за готовността на Ke$ha, известна с песните си за секс и алкохол, да "промени концерта така, че той да съответства на малайзийската култура.


Според компанията забраната, която идва по-малко от денонощие преди концерта, й причинява загуби за 350 хил. долара.


Ислямът е държавна религия в Малайзия, където той се изповядва от около 60% от 28-милионното население на кралството. Много от тях са склонни да се отнасят с голямо подозрение към инциденти, които в други страни изглеждат като дреболии.


Миналия месец властите в ислямската страна отмениха концерта на американската рок група Lamb of God, след като местните ислямски авторитети нарекоха песните й "кощунствени". Ерика Баду също отмени концерт, а на суперзвездата Бионсе се наложи да се откаже от шоуто си в Малайзия вече два пъти.


Преди две седмици апелативният съд на Малайзия потвърди забраната наложена на християнски издания върху използването на думата "Аллах" в публикации. Според апелативния съд използването на думата "Аллах" не е неотменима част от християнската вяра и може да предизвика противоречия в обществото.