В Общинският съвет е внесена докладна, в която общинското ръководство предлага от Програмата за управление и разпореждане с общински имоти да се извади право на строеж върху терен с площ от 611 кв. м., отреден за свободни ниско застрояване – кафе сладкарница, зала за боулинг, магазин и ресторант. Като мотив за предложението се посочва, че предстои изясняване на инвестиционните намерения на общината и собствениците в поземления имот със съответния идентификатор по кадастралната карта и кадастралните регистри на Ботевград.
Докладната е включена за обсъждане и гласуване в дневния ред на редовното заседание на ОбС, което ще се проведе утре – 31 октомври.


Припомняме: По решение на ОбС от 6 декември 2012 год, община Ботевград трябваше да проведе публичен търг за учредяване право на строеж върху терен с площ 611 кв.м, находящ се на площадно пространство „Форум”. Определената начална тръжна цена бе 49 000 лева.
На следваща извънредна сесия, която се проведе на 19 декември, общинското ръководство поиска от местния парламент да постави изискване към бъдещия инвеститор, а именно да построи кафе-сладкарница и зала за боулинг в срок от една година. По време на дебатите тогава Христо Якимов изтъкна, че тази клауза в тръжните документи поставя инвеститорите в неблагоприятна ситуация. Той предложи срокът да е 2 или 3 години. Кметът обаче не се съгласи и даде за пример т.н. Руски пазар, където новите собственици с години не предприемат нищо и теренът в центъра е пустеещ.