В първото издание на националния конкурс „Стамен Панчев” се включиха 77 ученици от прогимназиален и гимназиален етап на обучение. Участниците са от различни населени места в страната – Ботевград, Етрополе, София, Видин, Свищов, Варна, Провадия, Карлово, Стара Загора, Димитровград и други. Някои от тях представят творби и в двата раздела – „Разказа” и „Стихотворение”. Те ще бъдат оценявани от 11-членно жури с председател Стефка Граматикова – учител по български език и литература в ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”, председател на Сдружението на литературните творци „Стамен Панчев”, лауреат на Третия национален конкурс за учители – творци. В състава на журито влизат: Георги Виденов – автор на книги, носител на две европейски награди за къс разказ; Валя Христова – учител по български език и литература в ОУ „Св.св.Кирил и Методий” – Ботевград; Веселка Божкова – главен експерт „Култура” в общинската администрация. Веселка Еремиева, учител по български език и литература в ТПГ „Стамен Панчев”; Емилия Ценова – историк, автор на книги, издател; Катя Василева – учител по български език и литература в ОУ „В.Левски” – Ботевград, Петя Братанова – учител по български език и литература в ПГТМ „Христо Ботев”; Първолета Василева – учител по български език и литература в ОУ „Н.Й.Вапцаров”; Симеон Ангелов – член на УС на Сдружението на литературните творци „Стамен Панчев”, Христина Иванова – журналист.


Творбите са подадени за проверка на журито без личните данни на участниците. Победителите ще бъдат обявени на официална церемония, която ще се проведе на 27 ноември. Наградите ще бъдат 12 в различните възрастови групи и раздали. Те имат финансови изражение. Всеки класиран участник ще получи и плакет, специално изработен за случая. Наградите са осигурени от Стамен Банковски – правнук на Стамен Панчев.


В надпреварата ще бъде присъдена и една специална награда за творба, посветена на Стамен Панчев. Тя е осигурена от Община Ботевград.


Първото издание на конкурса „Стамен Панчев” е посветено на 100 години от гибелта на поета в Балканската война, които се навършиха на 23 март 2013 год. Инициативата се провежда под патронажа на Райна Панчева - внучка на Стамен Панчев, и нейния син Стамен Банковски. Осъществява се от Община Ботевград, Сдружение „Орханиец”, Сдружение на литературните творци „Стамен Панчев” в партньорство с Министерството на образованието и науката и Регионален инспекторат по образование – София област.