Представителен духов оркестър "Ботевград" изнесе образователен концерт пред ученици от четвърти и пети клас на ОУ „Н.Й.Вапцаров” и ОУ „Св.св.Кирил и Методий” – Ботевград. От голямата сцена на читалище „Христо Ботев” музикантите разказаха на децата за духовите инструменти и изпълниха откъси от произведения от различен стил – класиха, фолклор, джаз. Публиката наблюдаваше и слушаше с интерес и ръкопляскаше по време на всяко изпълнение.
На сцената се изявиха и ученици. Те рецитираха стихове, посветени на духовите инструменти. Стихотворенията са написани от Иван Боженски, който свири на тромпет в оркестъра.
Утре – четвъртък, също ще се проведе образователен концерт. Той е насочен към по-големите ученици от двете учебни заведения. Това каза пред наш репортер Таня Цонкова. Тя допълни, че образователните концерти се организират в подходящо време, за да не пречат на учебните занятия.
Инициативата за провеждане на образователни концерти е на Иванка Савова – диригент на духов оркестър „Ботевград”, Боряна Нешкова – музикант и учител по музика в ОУ „Св.св.Кирил и Метотодий” и Таня Цонкова – учител по музика в ОУ „Н.Й.Вапцаров” и диригент на градски хор „Стамен Панчев”.
„Целта е учениците да видят на живо отделните духови инструменти, да научат повече за създаването им, от какъв материал се изработват, как звучат в солова и оркестрова среда”, обясни Таня Цонкова.