Хората са притеснени, че в района се извършва поголовна - незаконна сеч и затова са подали сигнал до различни институции - включително и до прокуратурата.
Изсичането на вековни дървета в района на село Краево притеснява местните хората. Ловците разказват, че гората се убива бавно и ценни видове попадат под трионите на дървосекачи.
„Това е бук, това са вековни дървета бук, които са може би над 100 години. Тази гора задържа снеговете зимно време, за да не се образуват лавини и по този начин чак до лятото, до юни месец тук има сняг. И от топенето на този сняг, селото пие вода”, обясни Владимир Тинчев, ловец от с. Краево.
Количествата, които се секат са огромни - твърдят още местните и подозират незаконна сеч от страна на действащата в района дърводобивна фирма. „Всеки прави каквото си иска. Тези фирми, ако са лицензирани от някого те работят също така за някого. Ние не знаем къде отиват парите от тази гора, която се изсича”, коментира Йордан Танасов - с. Краево.
Георгина Стоянова допълва, че се страхуват от поголовна сеч. „Да се изсече да ни отвлече, да дойдат поройните дъждове, както са идвали и ни отнесат тук и да нямаме вода”.
В района на селото действа фирма, която добива държавна дървесина за горското стопанство в Ботевград. Има сключен договор за изсичането на 11 хиляди кубика. Според представителите на горското сечта е абсолютно законна, и се работи по лесоустройствен план. „За тези площи, които са ви направили впечатление като вековни гори, т. е над 100-годишни - там се провеждат възобновителни сечи. Целта е в един период от време - 20, 30, 40 години с различна продължителност и според терена гората, която е на тази територия постепенно да бъде подменена с нова - същата гора”, коментира инж. Веселин Нинов от ДГС Ботевград.
Според местните обаче част от камионите натоварени с дървесина се движат без регистрационни номера, а фирмата изнася повече, отколкото трябва. „Значи там има и много частни гори, които се добиват. Не значи, че са мои. Аз камиони без регистрационни номера нямам”, категоричен беше Тихомир Нинов.
В сечището има и безразборно нахвърлени трупи, които трябва да бъдат премахнати. „Докато има сеч там и докато не е приключила може да има всякаква дървесина там. Докато тече срока за позволителното за сеч, ще бъдат премахнати”, заяви още той.
Жителите на село Краево са сформирали инициативен комитет и са сезирали различни институции - сред които прокуратурата и министерството на земеделието. Търсят съдействието и на неправителствени организации.
След подадените сигнали следват и редица проверки - дейността на фирмата, която сече в района се наблюдава под лупа.
За bTV от аграрното ведомство уточниха, че в три от землищата има открити нарушения. „Извършили са ги и недобросъвестни работници от фирмата, в някои случаи са извършвани от други хора, които нямат отношение. Количествата не са много. Най-малките са от по един - два кубика, по-големите са около 10-20 кубика, които сме установили’, уточни инж. Веселин Нинов .
Поголовна, незаконна сеч в района обаче няма - твърдят проверяващите. Опасност от безводие или тръгване на свлачища няма. Районът на сечището край село Краево е одобрен и от Министерството на околната среда и водите. Сезираните институции обаче продължават проверката по сигнала.


Видео:http://btvnews.bg