Веднага след ралито, в 11 часа на 2 май в малкия салон на читалището беше организирана пресконференция за част от акредитираните за празника медии – Канал 1 на БНТ, списание „Отдих и туризъм”, Старозагорския вестник „Наблюдател”, представителите на местните медии.
Пресконференцията беше водена от заместник-кмета на Общината Росица Христова. На нея присъстваха кметът на общината инж.Богомил Георгиев и създателя на празника Николай Коев.
След като представи присъстващите медии, тя даде думата на кмета на общината. Той изрази увереността си, че медиите ще отразят по подобаващ начин всички мероприятия през трите дни.
Николай Коев запозна присъстващите с програмата на празника и разказа легендата за майстор Зольо, построил чешмата като символ на любовта и обичта между младите.
В изказването си изрази и голямото му желание през 2010 година празникът да придобие международен характер. Затова има вече и създадените предпоставки,   побратимения руски град Мужайск, създадените вече връзки със Струмица и Демиркапия-Македония, могат да дойдат делегации още от един гръцки град, от Димитровград и Босилеград-Сърбия. Преди няколко дена в Етрополе е била делегация от Черна гора. Членовете й са споделили, че и те правят подобен празник. Най-вероятно през август наша делегация да участва на техния празник. Така че после те ще върнат визитата с участие през 2010 година в Етрополе.
Връщайки в далечната вече 1971 година, когато празникът на етрополските зетьове е организиран за първи път, Коев отговори и на въпроса как е възникнал този празник. Сподели за някои от моментите на предишните четиринадесет издания. Особена болка имаше в гласа му когато спомена пропусната възможност години наред да няма празник в града и той отдавна да се е превърнал в международен зетьовски фестивал. Това е голямата му мечта.