Със следващите редове искам да внеса яснота относно някои думи, факти и лица, споменати в емисията Новини (от 09.11.2013 г.) на телевизия "Ботевград”, по повод нападението над мен край ротондата в четвъртък вечерта (07.11.2013 г.). 


Започвам с думата „папарак”. В репортажа г-н Георгиев обяснява: „Охраната ми каза, че някакъв папарак обикалял наоколо от половин час и ме овещава да го пусна в строителния обект да снима ротондата, като ми предлага да ми заплати или да ме почерпи”. Това за „парите” и „почерпката” изобщо няма да го коментирам. Какво означава думата „папарак”? Нямам представа откъде се появи в репортажа тази дума, кой я е казал или на кого е „сложена в устата”, отново няма да се спирам подробно. Какво все пак означава тази дума? След справка в интернет (homework.pomagalo.com) се получи следният отговор: „Терминът "папараци" е епоним от един италиански филм ("La Dolce Vita") от 1960г., където един герой - досаден фотограф, е наречен с името "Папарацо" (ит.Paparazzo). Думата "папараци" по същество е в множествено число и характеризира онази група фотожурналисти, които работят на свободна практика. Също така гражданското значение е фотограф, който снима известни личности в интересни и компрометиращи пози, обстановка или действия, с цел продажба на медии. В тази връзка ще кажа следното - първо, не съм на свободна практика, второ, не съм имал желание да снимам хора, а сграда, обществена сграда. А доколкото знам папарашки снимки на сгради няма. Но ако бях решил да правя папарашки снимки на хора, повярвайте ми – нямаше да се разбере, че съм го сторил. 


Бил съм правил фотомонтаж и съм възнамерявал с него да манипулирам общественото мнение, че "ротондата е с полумесец отгоре, мюсюлмански символи...”. Тези изречени думи пораждат у мен няколко въпроса. Какво означава да се манипулира общественото мнение?! Това лошо ли е?! Общественото мнение винаги е било манипулирано, въпросът е в каква посока, г-н кмете. Какво лошо има в това, че много хора наподобяват и оприличават купола на ротондата на купол на джамия?! Нещо против мюсюлманската религия и нейните символи ли имате?! Не забравяйте, че в Ботевград живеят и мюсюлмани. Държа да подчертая дебело, че аз нямам нищо общо с тази религия. Кръщаван съм в църква. Въпреки това не смятам, че е престъпление, ако ротондата се снима по този начин. Престъпление ли ще бъде, ако някой реши да „качи” слънцето на часовниковата кула например?!  


Между другото думата „фотомонтаж” означава монтаж на елементи от няколко снимки в една. Така че няма как едновременно да снимам и да правя фотомонтаж на място. 


Признавам, че не си направих труда да потърся точното значение на думата „фоторепортьор”, която кметът също използва в обяснението си, защото бях сигурен, че няма да го открия.     


В интервюто Георги Георгиев твърди, че съм казал: „ .. ми, гоСдин кмет, аз мога и Вас да Ви снимам, ако искам.”. Това направо е смешно, дори и през ум не ми е минавало да правя подобно нещо, както и да вдигна и насоча апарата към Георги Георгиев. Казаното от него е пълна безсмислица и лъжа. В моята служебна практика съм имал възможността да снимам кмета Георгиев хиляди пъти, от всички страни. Тогава защо ми е притрябвало да го снимам в тъмното?! Нито съм вдигал, нито съм насочвал апарата към въпросното лице. Не го докоснах, дори когато кметът го изхлузи от врата ми и го захвърли в храстите. 


В интервюто пред кабелната телевизия кметът Георги Георгиев обяснява още: „Аз тогава му казах - вижте какво, Вие можете да искате да ме снимате, но искам да Ви кажа, че Вие не можете да ме снимате, защото пРъво аз не съм на работното си мЕсто, не съм на обществено мЕсто или мероприятие и в 18 часа и 40 минути аз не Ви разрешавам да ме снимате по улиците, когато се разхождам.”. Това означава ли, че в този момент сте били обикновен разхождащ се гражданин и не сте били на работа, тоест – изпълняващ заеманата от вас длъжност „кмет”?!  Ако е било така, Вие сте в пълното право да не искате да бъдете сниман, което - отново повтарям - аз НЕ исках да направя. Тогава в качеството си на какъв поискахте обяснение от мен кой съм и какво правя там?! Като какъв ми забранихте да снимам?! Как така - хем не сте на работа, хем издавате устни заповеди? И ако съм бил в някакво нарушение – не беше ли редно да извикате органите на реда? 


От всичко казано дотук у мен изникват и други въпроси: Има ли и други обществени сгради, които не трябва да бъдат снимани? Ако има – кои са те? Тук искам да вметна, че нощните снимки са красиво нещо и добра реклама за всеки град с добре осветени обществени сгради. Поне аз смятам така. 


Има още много неистини и безсмислици в репортажа, но предпочитам да спра дотук. Добрите хора ще ме разберат правилно, повечето ме познават.


Съжалявам, че Ви отнех време за четене, но се почувствах длъжен да отговоря на купищата не отговарящи на истината твърдения, изречени от кмета пред камерата на телевизия „Ботевград”. Всички тези редове се постарах да ги напиша максимално „меко”. Никога не съм вярвал, че ще се наложи да се защитавам и да водя полемика по този начин и на такова ниво. Аз вярвам на институциите в България, в това число и на кметската. Дано случилото се с мен не ме разколебае. 


Благодаря на хората, които изразиха подкрепата си към мен във Фейсбук, в лични срещи, по телефона и дойдоха пред ротондата. 


Ще завърша с думи на Иво Сиромахов: „На всички добри хора пожелавам всичко добро, а на всички останали – всичко останало!”.


Радослав Маринов