Шампионите взеха успех с добър аванс в дебюта на новия треньор в Европа


 


Лукойл Академик взе втората си победа в група Е на турнира Еврокъп. Шампионите бяха домакин на израелския Апоел Йерусалим и спечелиха хубава победа с резултат 76-63. Доброто в случая е, че тимът спечели с по-голяма разлика отколкото загуби в Израел и при евентуално равенство между двата тима ще има предимство. Мачът бе дебют в Европа и за новия наставник на шампионите - Димитрис Галанис. За момента нашите са с 2 успеха и 3 поражения, а следващата седмица гостуват на руския Химки.


С едно много добро начало Лукойл Академик успя да поведе с 8-0 в първите две минути. Постепенно обаче израелците намалиха и дори изравниха, а с тройка за тях в последната секунда на първата част разликата стана само 2 точки. Във втората част българите на няколко пъти имаха шанс да задържат добра преднина, но позволяваха на гостите да свалят изоставането си, а с нов кош за тях в последната секунда на полувремето, разликата остана същата както и след първата четвърт.


Ситуацията от първите две части се повтори до един момент и в третата. Лукойл повеждаше с 5-6 точки, но не можеше да задържи преднината си, а в един момент гостите дори излязоха напред с точка при 02.30 до края й. Точно тогава обаче българите направиха серия от 8-0 и този път дръпнаха с добър аванс, който остана и след 30 минути.


В последната четвърт първият кош бе за нашите и разликата стана 9 точки. След това обаче тимът имаше проблеми в нападение и в няколко атаки не можа да вкара, но това важеше и за гостите, които не се възползваха да намалят достатъчно. При аванс от 4 точки за нашите Филип Виденов намери много хубаво Аландо Тъкър за кош и фаул, и така преднината стана 7 точки. При по-малко от три минути преди края авансът на домакините стана и 11, като до края не само остана така, но бе и увеличена с още 2.


И двата отбора стреляха много лошо от тройката, като нашите бяха 1 от 18, а гостите едва 2 от 17. Големият проблем на българите бе фактът, че израелците взеха цели 21 борби в нападение и за щастие тимът не се възползва докрай от тях.


Най-силният си мач за българите до момента изигра Аландо Тъкър, който завърши с 29 точки и 5 борби. Дейвин Уайт се отчете с 15 точки, 8 асистенции, 7 откраднати топки и 6 борби, а Юре Лалич имаше 13 точки и 6 борби.


За гостите Джош Дънкан завърши с 15 точки и 6 борби, а Роналд Дюпри направи дабъл дабъл с 14 и 10.