Преди да започна репортажите от устието на река Камчия искам да отбележа, че не става въпрос за предизборна почивка на море.
Преди време писахме, че групата за автентичен фолклор „Ехо” при Читалище „Слънце” в с. Лопян с дългогодишния ръководител Пейо Пеев е наградена с едноседмична почивка на море. На 19 и 20 октомври в салона на „Позитано” № 20 в София се проведоха ХІV-я фестивал на патриотичната и антифашистка песен „Сребърни чучулиги” и ХІ-я фестивал на фронтовата песен „Альоша”.
Три състава са лауреатите на фестивалите: хор „Орфей” от Пловдив, този от Панагюрище и лопянската група. Наградата от Организационния комитет за тях е едноседмична почивка на море, от 14 до 21 ноември 2013 година.
На 14 ноември в Курортния комплекс „Камчия” си дадоха среща гласовете на Орфей от древния Пловдив, на бунтовните песни на град Панагюрище и шепота на Лопянската гора.
Една, наситена с богата програма и много емоции от видяното седмица.
Няколко думи за Санитарно-оздравителния комплекс „Камчия”.
Строителството започва през 2006 година от Правителството, както там се изразяват, на град Москва. През 2008 и 2009 година са открити двата блока на почивната станцията „Лонгоз”. На 9 септември 2010 година е открит официално Детският оздравителен лагер „Радуга”. Има селище за многодетни семейства, балнеологичен център, спортен комплекс, учебно-възпитателен център на името на Юрий Гагарин.
Сред уникална природна среда, с рядкото съчетание на гора, пясък, дюни, река и море, до устието на река Камчия. На около 25 километра от Варна. В  лагер „Радуга” почиват и се обучават около 600 деца, а в „Лонгоз” 2000 ветерани от войната и ветерани на труда.
В комплекса ветераните се приемат целогодишно на смени по 21 дена. Децата идват също на смени по 21 дена от май до септември, като учебните занятия се провеждат в комплекса. За целта е построена училищна сграда и отделна сграда за извънкласните форми-за всяка избрана от децата дейност има отделни кабинети. В трета сграда е космическият център и планетариума.
В Почивния дом „Лонгоз”, където беше настанена нашата група, ни посрещна председателката на Областния съвет на БАС и наша съгражданка Йонка Кринчева. Тя беше през цялото време с групата.