Предложението на кмета Георги Георгиев за отпускане на 75 000 лева за летен отдих на ученици и млади семейства от Община Ботевград бе прието, но предизвика много въпроси по време на редовната сесия днес. Д-р Веселка Златева го определи като популистко с мотива, че обещанието за отпускане на средствата е направено непосредствено преди изборите, както се случи и с раздаването на великденски помощи на пенсионерите. Освен това съветничката изрази недоумение, че списъците с децата, които първи ще почиват на море, са изготвени преди Общинският съвет да се произнесе по предложението. Изказването ядоса Георги Георгиев и той подложи д-р Златева на яростна словесна атака. Кметът отвърна, че директорите на училищата могат да потвърдят, че още при откриване на новата учебна година е обещал на учениците да почиват на море за сметка на общината.


На въпроса на  Цеца Христова в какъв срок семействата трябва да подават заявления за почивката, Георгиев отговори, че с негова заповед е назначена Комисия, която ще определи и обяви срока. „С директорите на училища вече е воден разговор и срокът е определен, тъй като след четири-пет дена първите деца тръгват на море”, добави той.


Д-р Горгачева също възрази срещу издаването на заповеди от страна кмета при положение, че няма решение на ОбС. „Ние тук сме нищо, така излиза. Давам Ви повод да говорите във всички предавания по мой адрес, колко сме асоциални, как искаме да спънем общината и т.н. Но смятам, че трябва да имате малко уважение към общинските съветници”, каза тя.


Според кмета, заповедите му нямат нищо общо с решенията на ОбС. 


Последва въпрос от Яница Иванова, която попита на какви критерии трябва да отговарят децата, които ще почиват на море. Отговорът бе, че те се определят от директорите.


Въпроси бяха отправени и от Цветан Цолов. Той се поинтересува защо предложението не е било внесено  за гласуване в началото на годината, а чак сега. Съветникът попита  как са определени хотелите, в които жители на Община Ботевград ще почиват на общински разноски, и какви пари ще плаща общината. „Ако има недоволни, нека знаят хората към кого трябва да се обърнат”, допълни Цолов. Той също бе на мнение, че всичко се върши в последния момент, и то без решение на ОбС.


По думи на Георги Георгиев, с преведените от държавата 1 800 000 лева за новата зала са отпаднали ангажиментите на общината към банката, което му е позволило той да внесе предложението за летния отдих. От отговорите на кмета стана ясно, че неотдавна той и Йордан Йорданов са посетели Приморско, срещнали са със собственици на хотели и са поискали от тях да изпратят оферти на община Ботевград. Георги Георгиев съобщи пред съветниците, че общината е приела най-изгодната оферта – 37 лева на ден за една напълно оборудвана стая, в която ще бъдат настанени три деца. Общината поема и разходите за храна на учениците. На младите семейства няма да бъдат покрити единствено разходите за храната на родителите.