Рони О'Съливън се присъедини към легендрните Стив Дейвис и Стивън Хендри като единственият играч, който е вдигал трофея от "Крусибъл" повече от два пъти. Ракетата победи с безпощадните 18:8 фрейма своя добър приятел и бивш спаринг партньор Алистър Картър, но има да измине още доста път,  за да се доближи до рекордните шест титли на Дейвис и седем - на Хендри. С демонстрираното на тазгодишната надпревара той обаче доказа, че потенциалът му е неизчерпаем.

От самото начало до края на изцяло английския финален сблъсък Ракетата не изпусна преднината си, която след първата сесия бе 5:3 фрейма, след втората - 11:5 и след третата - 16:8. Четвъртият сеанс бе формален за двамата играчи и логично класата на О'Съливън си каза думата. Той спечели и двете партии във финалната сесия след брейкове от 73 и 62 точки. Това бе девети официален мач между приятелите от Есекс и девета победа за Лошото момче на снукъра.

Освен че достигнаха до финала,  Картър и О'Съливън записаха имената си в историята на шампионата в Шефилд, след като реаллизираха максимални брейкове от 147 точки. Носителят на 20 трофея от ранкинг турнири спечели 78 500 паунда за максимума, както и 250 000 за световната корона. 28-годишният Картър също ще прибави в банковата си сметка 78 500 паунда за 147-те точки и 125 000 за мястото си на финала.

През последните 17 дни О'Съливън показа на всички критици, че може да е концентриран до максимална степен. Той демонстрира изключителна техника, впечатляващи сейфти удари, като всичко това най-ясно си пролича в двубоя срещу другия двукратен световен шампион Марк Уилямс и разбира се в мача на титаните срещу Стивън Хендри. Въпреки че многократно е обвиняван в лекомислени и прибързани действия на масата, О'Съливън изнесе истинска лекция на тактическо ниво на всичките си съперници. Рони спечели четвъртата си титла от Maplin UK Championship през декември и след днешния си успех стана четвъртият състезател след Дейвис, Хендри и Уилямс, който в рамките на един сезон триумфира в Телфърд и в Шефилд. Освен тези победи, англичанинът достигна до финалите на турнира за "Гран При", както и на Welsh Open.

32-годишният Рони, който вече е номер 1 в света, веднага бе поздравен от майка си Мария, от приятелката си Джо, както и от децата си Лили и Рони. О'Съливън, който през 2001 година победи на финала в "Крусибъл" Джон Хигинс с 18:14 фрейма и през 2004 година Греъм Дот с 18:8, стана и най-възрастният шампион от 1986 година, когато на върха бе Джо Джонсън - тогава 33-годишен.