На площад "Княз Александър Батенберг" се проведе тържественият военен парад по случай 6 май - Денят на храбростта и Българската армия.

Президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов прие рапорта на командващия парада и Сухопътните войски ген. Иван Добрев и поздрави представителните части от българската армия, участващи в парада.

Не е случаен фактът, че днес празнуваме и деня на храбростта и деня на българската армия, изтъкна в приветствието си Първанов подчерта, че армията е източник на националното самочувствие.

Съхранението на отечеството, утвърждаването на нацията, укрепването на българската държава беше възможно, защото през всичките години сме имали силна, модерна армия и бойци, готови на саможертва в името на каузата, заяви Първанов.

Трябва да инвестираме в модерно образование, в силна трайна мотивация на нашите военни

И днес имаме силна армия, категоричен е той и добави, че е убеден, че парадът, който сега започва ще покаже това.
Припомняме, за първи път военният парад се провежда от напълно професионализирана армия.

Първанов допълни, че за силата на армията ни говорят доверието на хората, а също и оценките на нашите съюзници и партньори за участието на български части в различни мисии извън страната.

Държавният глава изтъкна, че днес формираме визия за изграждане на високо технологична армия, готова да отговори на очакванията и на настоящето и на бъдещето.

Актуализирания план 2015 г. поставя в центъра на вниманието човешкият фактор, подчерта той и отбеляза, че днес не е достатъчно да реализираме силен социален пакет - това не подлежи на дискусия, това просто трябва да се прави, добави държавният глава.

Трябва да инвестираме в модерно образование, в силна трайна мотивация на нашите военни, категоричен е Първанов.

Когато става дума за модернизацията на армията, нека да е ясно, че акцентът трябва да е върху създаването на възможности за участието на мисии зад граница, добави той и подчерта, че най-важният критерий за участие в мисии е гарантирането на сигурността на българските части.

Ние няма да отстъпим от този критерий, категоричен бе той

По време на парада военно-въздушните сили демонстрираха високо майсторство и бойна готовност, преминаха изтребители МиГ 29, СУ-25, Пилатос, Хеликоптерите МИ 17, МИ 24 и Кугър.
Сухопътните части демонстрираха бронирана техника, сред която и най-новата бронирана машина "Гардиън".

Парадът приключи с изпълнение на гвардейския духов оркестър

По-рано днес по традиция пред паметника на Незнайния воин се извърши водосвет на бойните знамена от епископ Наум в присъствието на президента, депутати, министри, зам.-министри, посланици, военни аташета, политици, военни и много граждани.

Сред официалните гости беше лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски.