Танцовият състав на ПГТМ „Христо Ботев” завоюва златен медал в националния фестивал за фолклорни песни и танци „Пиленце пее”, който се проведе на 23 и 24 ноември в Дом на културата "Красно село" - София. Отличието бе придружено с грамота и бе връчено вчера на победителите. Това съобщи Нина Петкова – ръководител на състава. Тя сподели, че нейните възпитаници са се представили с танца „Орханийски игри”.


„С отличия от фестивала се завърнаха и останалите участници от нашата община. Танцовият състав при читалище „Светлина” в Литаково получи бронзов медал и грамота за изпълнението на Джиновски танц и Копаница. Деветгодишната Иванинка Петкова от Литаково бе удостоена със сребърен медал и грамота за изпълнението на песента „Изгряла е месечинка”. Групата за фолклорни танци при ОУ „Васил Левски” – Ботевград, с ръководител Радка Величкова, бе удостоена с бронзов медал и грамота, сподели още Нина Петкова. – Над 120 любителски състава и изпълнители взеха участие в първия ден на фестивала – 23 ноември, а на следващия се представиха професионалистите. В състава на журито, което оценяваше участниците, бяха включени изтъкнати хореографи, фолклорни певци и етнографи ”, допълни тя.


Националният фестивал „Пиленце пее” се провежда за втора поредна година в памет на Надка Караджова. Негови организатори са дъщерята на именитата народна певица – Светла Караджова, клуб „Боди фолк” и други.


Да припомним, че носители на златна статуетка от първото издание на фестивала са местното трио "Севера" с ръководител Стоян Димитров.