На 30 ноември /събота/ в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград се състоя официалната церемония по награждаване на победителите в първото издание на ученическия конкурс за литературно творчество „Стамен Панчев”, който премина под патронажа на Райна Панчева – внучка на поета, и нейния син Стамен Банковски. Двамата бяха сред гостите на церемонията. Проявата уважиха още: инж.Красимир Андреев – зам.-кмет на Община Ботевград, Христо Андреев – началник на РИО – София област, директори на местни училища, ученици и участници в конкурса, членове на УС на дружество „Орханиец” и на УС на дружеството на литературните творци „Стамен Панчев”.
Церемонията по награждаването бе открита от Тодорка Коцева – директор на музея. Дългогодишният солист на мъжкия октет „Балкански звуци” – Стоян Ив. Димитров, изпълни песента „Сине мой” по текст на Стамен Панчев. На акордеон му акомпанираше Григор Григоров.


Председателят на дружество „Орханиец” Елена Ачева разказа, че конкурсът се провежда по предложение на потомците на Стамен Панчев. „На 23 март се навършиха 100 години от гибелта на поета в Балканската война. По този повод Стамен Банковски изрази готовност да осигури наградите за литературен конкурс на името на прадядо си. УС на дружество „Орханиец” и УС на дружеството на литературните творци „Стамен Панчев” поеха ангажимент да създадат необходимата организация. Община Ботевград, Министерството на образованието и науката и Регионалният инспекторат по образование – София област подкрепиха инициативата”, каза тя и благодари на 11-членното жури за проявената отговорност при оценяване на конкурсните творби.


„Всички членове на това жури, повечето от които действащи учители, бяха приятно изненадани да открият, че младите хора на България не само не са отродили от своя корен, но имат амбицията да го отстояват неотменно, претворявайки емоциите си в художествена реч”, сподели Стефка Граматикова – председател на дружеството на литературните творци "Стамен Панчев" и на журито. В резюме тя описа образа на света през погледа на младите творци. Ученици от ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” представиха част от отличените творби. В хода на церемонията свои творби прочетоха и участниците от Ботевград, някои от които намериха място в призовата десетка в двете категории – „Разказ” и „Стихотворение”


„Резултатът от конкурса подобри моята вяра в младия човек. Имах щастието да работя това, което най-много обичах – да преподавам. Докато преподавах, в мен се изгради мнение, че младият човек е трудолюбив, че иска да му бъде обърнато внимание, че трябва да му се даде възможност да разгърне своите способности”, каза Райна Панчева. В тази връзка тя прочете откъс от студията „Възпитанието на младежта”, написана от Стамен Панчев преди 104 години, но запазила своята актуалност и до днес. Райна Панчева благодари на учениците и им пожела да следват мечтите си и да не се плашат от трудностите по пътя към постигането им. „Много благодаря на организаторите. Те са достойни заместници на г-жа Симеонка Влайкова, която изигра много важна роля за възстановяване на паметника на Стамен Панчев на старото му място, както и за възстановяване на всички чествания, свързани с името на Стамен Панчев”, каза внучката на видния ботевградчанин и добави: „Винаги съм се гордяла с високия родолюбив дух на орханийци!”.


Церемонията продължи с награждаване на лауреатите от конкурса. Класираните на първите три места в двете категории и двете възрастови групи получиха по 100, 50 и 70  лева, плакети и книгата „Сине мой..”, осигурени от Стамен Банковски. От името на Община Ботевград специалната награда – 150 лева, връчи зам.-кметът Красимир. Андреев. Тя бе придружена с плакет от дружество „Орханиец”. Организацията награди с грамоти участниците,  класираните от четвърто до десето място. 


Ето наградените творби и имената на техните автори:
Първа възрастова група, категория „РАЗКАЗ”
1.„Кучешки живот” -   845т. – Дебора Пенкова Пенева - ОУ „Пенчо Славейков” - Димитровград


2.”Джуджетата и детето” – 775т. – Павел Живков Павлов - ОУ „Йордан Йовков”,  Каварна


3. „Героите” – 740 т. Християн Димитров Трифонов - ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевска, Варна


Първа възрастова група, категория „Стихотворение”
 
1.„Розата” -755т – Мария Димитрова Попова, ОДК „Свети Иван Рилски”, клуб „Светлини сред сенките”, Казанлък
2. „Светулка” – 705т – Сюзън Вескова Гератлиева, ОДК „Свети Иван Рилски”, клуб „Светлини сред сенките”, Казанлък
3. „Облачен ден” – 665т. – Снежана Тодорова Стоянова - ОУ „Христо Ботев”, Добрич


Втора възрастова група, категория „Разказ”


1.”Спокойствие” – 950т. Борислава Илиянова Миткова - ПГ „Проф.д-р Асен Златаров” - Видин
2.”Мечти по струните” – 825т. – Йорданка Пламенова Делева - СОУ „Христо Проданов”, Карлово
2.”През детските очи” – 825т. – Лиляна Ивайлова Славова - СОУ „Св.П.Хилендарски”, Дупница
3.„Днес всичко е изкуствено” – 820т. – Христо Йорданов Христов - ПМГ „Боян Петканчин”, Хасково


Втора възрастова група, категория „Стихотворение”


1„Моята България” – 895т. – Мирослава Георгиева Няголова - ПГСУАУ „Атанас Буров”, Силистра
2.”За мен ти си…Любов”  - 865т. – Лиляна Ивайлова Славова - СОУ 3.„Св.П.Хилендарски”, Дупница - 720т. – Александър Георгиев Петров - СОУ „Христо Ботев”, Враца


Специалната награда спечели Розалия Диянова Петрова - ученичка от пети клас на СОУ „П.Р.Славейков” – Добрич. Нейното стихотворение „Преливане” е посветено на Стамен Панчев.


Първото издание на литературния конкурс „Стамен Панчев” се проведе от 20 септември до 1 ноември. В него взеха участие 78 ученици, като някои от тях участваха с творби в двата раздела. Участниците бяха оценявани от жури в състав:  Стефка Граматикова – учител по български език и литература в ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”, председател на Сдружението на литературните творци „Стамен Панчев”, лауреат на Третия национален конкурс за учители – творци. В състава на журито влизат: Георги Виденов – автор на книги, носител на две европейски награди за къс разказ; Валя Христова – учител по български език и литература в ОУ „Св.св.Кирил и Методий” – Ботевград; Веселка Божкова – главен експерт „Култура” в общинската администрация. Веселка Еремиева, учител по български език и литература в ТПГ „Стамен Панчев”; Емилия Ценова – историк, автор на книги, издател; Катя Василева – учител по български език и литература в ОУ „В.Левски” – Ботевград, Петя Братанова – учител по български език и литература в ПГТМ „Христо Ботев”; Първолета Василева – учител по български език и литература в ОУ „Н.Й.Вапцаров”; Симеон Ангелов – член на УС на Сдружението на литературните творци „Стамен Панчев”, Христина Иванова – журналист.
Да припомним, че творбите бяха подадени за проверка на журито без личните данни на участниците.