Ученическата комедия "Superbad" ("Супер яки") води с пет номинации за кинонаградите на MTV, следвана от филма за бременната тийнейджърка "Джуно", който е с четири номинации, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Супер яки" е номиниран в категориите най-добро комедийно изпълнение, най-добър филм и най-добър дебютант за тримата актьори в главните роли.

"Джуно" очаква награди в категориите за най-добър филм, най-добра актриса (Елън Пейдж), най-добър актьор (Майкъл Сера) и най-добра целувка.

Филмът "Супер яки" допадна много на младежката публика и донесе 170 млн. щатски долара приходи от прожекциите по целия свят.

"Джуно" спечели наградата "Оскар" за оригинален сценарий и "Независим дух" за най-добър филм. Той бе с номинации за "Оскар" в категориите най-добър филм и най-добра актриса.

В категорията за най-добър филм на кинонаградите на MTV са номинирани също "Трансформърс", "Карибски пирати: На края на света", "Аз съм легенда", "Съкровището: Книгата на тайните".

Тази година кинонаградите на MTV имат нова категория - за най-добър летен филм досега. В нея са номинирани "Железният човек", "Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп", "Сексът и градът: Филмът", "Speed Racer", "Хрониките на Нарния: Принц Каспиян".

Зрителите могат да гласуват за всички категории в Интернет до 23 май. Церемонията за присъждане на наградите ще бъде излъчена на живо на 1 юни от "Гибсън амфитиътър" в Юнивърсъл сити, Калифорния. Неин водещ за втори път ще е Майк Майърс.