Безпрецедентен провал на учебната година ще сполети България, ако стачкуващите учители и министерството на образованието не се споразумеят за вдигането на учителските заплати.

Ако стачката продължи повече от месец, вероятно ще бъде провалена учебната година, това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пред Дарик радио.

Тя посочи, че над 82 процента от училищата и детските градини в страната стачкуват. Над 100 хиляди човека участват в стачката, каза още Такева.
 
Председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ обяви в предаването, че синдиката иска поетапно увеличение на учителските заплати с 25 % от първи октомври, 25% от първи януари и 25 % от първи юли.

„Това е нашата оферта - 25% от 1 октомври 2007 година, 25% от 1 януари 2008 година и 25% от 1 юли 2008 година. Това прави 95% с натрупването” .
 
Според Такева, предложеното увеличение от министър Вълчев в размер на 25% е абсурдно и няма да покрие инфлацията.

Според синдикалната лидерка предложеното от образователния министър вдигане на заплащането означава брутна сред заплата в размер на 390, най-много 402 лева, от 300 в момента.
 
Такева заяви още, че от два месеца не е разговаряла с министър Вълчев, но е готова за преговори, като изрази увереност, че дори да се обади на Даниел Вълчев, той няма да иска да разговаря с нея.
 
Според нея всички опити за връзка с министъра или представители на министерството, за да продължат разговорите по разрешаването на кризата в образованието, са неуспешни. В ефира на Дарик Такева звънна на министър Вълчев, който не се обади и тя му остави съобщение.