Законите и правилата трябва да се спазват. Винаги. Или... почти винаги. Може да се направят малки изключения, но случаят трябва да специален.


Такъв се оказа казусът на един студент и баскетболист, който спечели 20 хиляди долара с точно попадение от центъра на почивката в мача от НБА между "Оклахома сити тъндър" и "Денвър нъгетс" през ноември. 23-годишният Камерън Родригес ще може да задържи парите, въпреки че е в разрез с правилата на колежанския спорт в САЩ.


В традиционната за двубоите на "гръмотевиците" атракция имат право да участват само любители, избрани на случаен принцип. Баскетболистът от Югозападния университет в Уинфилд, Канзас беше изтеглен и успя.


Тъй като е състезател в колежанското първенство той беше изправен пред две възможности - да се откаже от парите или да ги задържи, но да загуби правото да играе на университетско ниво. Спортистите колежани нямат право да получават никакви премии и подаръци за използването на техните специфични спортни умения.


Националната асоциация на колежанските спортове (NAIA) обаче реши да направи изключение. Родригес ще може да задържи парите под формата на стипендия, за да подпомогне финансирането на своето образование.


"Чувствам се много добре. Тези пари ще са огромно облекчение за моето образование. И се надявам, че ще направи по-лесно нещата, когато някой друг отбележи следващия път", коментира Родригес в интервю за Bloomberg.


Той разкри, че на година плаща по 33 000 долара за обучението си, като това включва наем, храна, книги и други разходи. Родригес получава 4000 долара спортна стипендия, а още 6000 се покриват от други субсидии. Останалите той покрива със студентски заеми и помощ от родителите.


"Те винаги са ме подкрепяли изключително много и са се лишавали, защото са искали най-доброто за мен. И аз искам най-доброто за тях, затова съм щастлив, че те ще могат да спестят малко пари", каза още 23-годишният Родригес, който играе като крило.


Родригес е деветият фен, който печели 20 хиляди долара с кош от центъра, откакто започна надпреварата за тази награда, спонсорирана от базираната в Оклахома сити MidFirst Bank. Тя продължава вече 235 домакински мача на "гръмотевиците".


От "Оклахома сити тъндър" и MidFirst Bank заявиха, че са много щастливи от решението на NAIA. "Както "Тъндър", така и ние пожелаваме на г-н Родригес всичко най-добро в неговите академични и спортни начинания", заявиха представители на банката.