„Впечатлен съм от Правец, от потенциала, който има в областта на спорта, културата, образованието и туризма. Готов съм да сътруднича за побратимяването на Правец с град от Украйна, за създаването на бизнес отношения и сътрудничество в други области. Всяка година 200 000 украинци пътуват в България като туристи. Част от тях могат да посещават и Правец, стига тур- операторските фирми да включат този район в маршрутите си”. Това заяви Н.Пр. Микола Балтажи на срещата си с кмета на Правец Румен Гунински днес.
Той отговори и на въпроси на журналисти по повод ситуацията в родината му. „Украйна е във фокуса на световните медии. Ситуацията е интересна и напрегната. Правителството взе решение да се отложи подписването на споразумението за асоцииране на страната към Европейския съюз. И основната причина е, че  ЕС не предлага добри  икономчиески условия  за страната ни. Цените на стоките и услугите у нас  трябва да се вдигнат, за да се балансира бюджета. Освен това влизането ни в зоната за свободна търговия с ЕС няма да компенсира загубите от търговията с Русия” – заяви посланикът. – Затова настояваме преговорите да се водят в тристранен формат – Украйна, Европейски съюз и Русия. Ние искаме да договорим най-добри условия за украинците.
Аз 20 години като дипломат съм посветил на европейската интеграция на страната ни. Ние сме в Европа. Украйна ще подпише споразумението, въпросът е кога и при какви условия” – заяви Микола Балтажи.
Той е етнически българин. Неговите прадеди са се преселили от Сливенското село Твърдица  в района на Одеса. Още от малък той  е учил български език, след това като научен работник е идвал многократно в България, създал е много приятелства. Микола Балтажи говори перфектен български език. По негова идея през юни 2014 година ще се организира конференция на побратимените градове от Украйна и България, които към момента са 40 на брой.