Заради зачестилите пожари в последните дни, които нанесоха сериозни материални щети, Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – Ботевград, обръща внимание на жителите на общината да спазват основните правила за пожарна безопасност, а именно:
- при използване на печки с твърдо гориво е необходимо те да бъдат разположени на разстояние не по-малко от 50 см. от горими и трудногорими констукци. Стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали;
- задължително трябва да поставите и негорима подложка, която да излиза най-малко 0,5 m пред уреда и по 0,25 m от останалите му страни, както и стабилно укрепване на димоотводните тръби (кюнците). Отворите към комина трябва да се затварят със стандартно изработени ламаринени капаци;
- печките никога не трябва да се запалват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден;
- не оставяйте за сушене около отоплителните уреди дрехи  и др. горими или леснозапалими материали;
- комините трябва да бъдат почиствани от налепи и сажди  задължително в началото на отоплителния сезон, както и периодично в зависимост от интензивността на ползване.


В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията. В случай, че констатирате пукнатини по тялото на комина, преустановете ползването на отоплителните уреди и възстановете целостта на коминното тяло чрез измазване с негорим строителен материал. Особено рисков е участъкът, разположен в подпокривния обем на сградите с горими покривни конструкции.


НЕ ОБЛИЦОВАЙТЕ  КОМИННИТЕ ТЕЛА С ДЕКОРАТИВНИ  ПОКРИТИЯ, КАКТО И НЕ РАЗПОЛАГАЙТЕ ГОРИМИ МЕБЕЛИ И МАТЕРИАЛИ НА РАЗСТОЯНИЕ ПО-МАЛКО ОТ 10 САНТИМЕТРА.

Не оставяйте децата сами при работещи отоплителни уреди, не ги заключвайте.
Не оставяйте без наблюдение работещи отоплителни уреди.
Важно е да спазвате и правилата за съхраняване на горивата. Това трябва да става в специално устроени места, като се избягва непосредствената близост с помещенията за живеене.