На 31 декември 2013 год. се навършват 70 години от разстрела на 17-те антифашисти, убити без съд и присъда в района на Арабаконашкия проход. По този повод днес на лобното място се състоя ежегодното възпоменание, организирано от ръководствата на Българския антифашистки съюз в Ботевград, Правец и Етрополе и от ръководствата на БСП в Ботевград и Етрополе. Присъстващите почетоха паметта на убитите с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя пред Черния паметник.
Председателят на БАС – Етрополе Чавдар Крачунов припомни фактите около разстрела на антифашистите. „Днес наследниците на кръвожадните убийци направиха всичко възможно да бъде заличен споменът за антифашистката съпротива в България. В училищата не се изучава най-новата история на страната ни, а се представя като незначително нашето участие във Втората световна война. Нашите герои се представят като терористи, които са скитали по гората и обирали мандрите. Такова чудовищно преиначаване на историята не може да измисли никой освен болното въображение на доброжелателите – демократи. Ето защо ние сме в дълг към нашите загинали другари и към нашите потъпкани идеали”, каза Чавдар Крачунов.
Председателят на БАС – Ботевград Георги Гергинов благодари на Община Ботевград за почистването на паметника и за това, че осигури транспорт за желаещите да присъстват на възпоменанието.