Симеон Петров от Етрополе извади Богоявленския кръст от водите на река Гноеница, извираща от манастира ”Варовитец” в местността „Изворите”.


С всяка изминала година стават все повече хората, които присъстват като зрители.
Не бяха малко и желаещите да си опитат късмета – 18 на възраст между 18 и 55 години. 
След поздравителните думи на кмета инж. Богомил Георгиев и на отец Огнян за благополучие, здраве и късмет през Новата година, кръстът хвърли инж. Богомил Георгиев, вероятно като привилегия за имения му ден.
Както винаги, и сега победителят е само един. Симеон Петров на 27 години от Етрополе  извади кръста. Той участва за трета година, но за първи път се оказва първенец.  Като награда получи плик с 300 лева, а на всички останали участници  
наградата беше от по 50 лева.
Младежката духова музика, група танцьори от Ансамбъл „Балканска младост” на Калинка Пушкарова и Женската фолклорна група на Диляна Гоцева се погрижиха за доброто настроение. При това и климатът беше с  мераклиите да извадят кръста – слънчево и не много студено време. Добрият ред и организацията на ритуала не позволиха да има каквито и да са  инциденти.
Официални гости на празникa бяха: Владислав Горанов – Депутат от 42-ро Народно събрание, Красимир Кунчев и София Торолова – Заместник-областни управители на София област, инж. Добри Цветков – Изпълнителен директор на ,,Елаците-Мед’’ АД, инж. Драгомир Драганов – Генерален директор на ,,Елаците-Мед’’ АД и други.