На 6 януари Православната църква отбелязва Богоявление - Йордановден. Празникът ознаменува кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на ритуала небето се отваря и Светият дух слиза при Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".


На този ден на много места се извършва ритуалното спасяване на Светия кръст. За поредна година в община Етрополе, традицията бе спазена, в местността „Синия вир“, където присъстваха Кметът на Община Етрополе Димитър Димитров,  заместник-кметовете на община Етрополе, г-жа Росица Христова и г-жа Станка Димитрова. Председателят на ОбС – Етрополе Христо Андреев, десетки гости и граждани на Етрополе.


В слънчевата сутрин на Богоявление,  15 души - ентусиасти скочиха във водите, на Суха река за здраве и берекет през годината. Най-бърз сред всички бе Симеон Петров от Етрополе, който успя да хване Свещения кръст и получи награда от Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров.


За доброто настроение на  всички присъстващи се погрижиха Духов оркестър „Етро-брас бенд“, Танцов ансамбъл „Балканска младост“, чиито танцьори за пръв път в историята на провеждането на Богоявление извиха мъжко хоро в студените води на реката. Техните имена са Ценко Ценков, Пламен Григоров, Виктор Дончев, Николай Пушкаров и Пламен Пушкаров.


След традиционната програма, Община Етрополе бе организирала почерпка за всички присъстващи за здраве и благоденствие!


Текст и снимки: Общината