РИОСВ – София започва проверки за функционирането на нерегистрирани пунктове за изкупуване на живи охлюви на територията на Софийска област и София град. За 2008 г. са регистрирани общо 47 пункта за изкупуване на охлюви на територията на столичната екоинспекция.

Позволеният срок за събирането на охлюви е от 10 май до 30 юни.
Проверки ще бъдат правени и за изкупуването на маломерни охлюви. Минималният размер на охлювите, които могат да се продават, не може да бъде под 28 мм в диаметър. Собствениците на изкупвателните пунктове са задължени да върнат в природата предадените маломерни охлюви.

При констатирани нарушения виновните лица носят наказателна отговорност съгласно чл. 124 от Закона за биологичното разнообразие, според който санкцията за физически лица е от 100 до 1 000 лв., а за юридически лица и еднолични търговци  глобата е от 200 до 5 000 лв.

Право на изкупуване, търговия и износ през граница, имат физически и юридически лица, които са регистрирали изкупвателни пунктове за охлюви в регионалните инспекции по околната среда и водите. Срокът за регистрация е до 1 май всяка година. В срок до 5 юли износителите от Софийска област и София град трябва да декларират писмено в РИОСВ-София всички количества изкупени охлюви, които не са изнесени в периода 10 май – 30 юни, както и мястото за съхранението им.