На повечето събрания на партийните оганизации на БСП в общината номинациите  са за Ивайло Калфин, съобщиха източници от БСП. В момента тече кампания за издигане на кандидатури от първичните организации за предстощите избори за европарламент, а  на 25 януари ще се състои общинска конференция на БСП, на която бъде взето решение за номинацията на местните социалсти.
Днес обаче изенадващо Ивайло Калфин подаде оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.
В писмо до председателя на БСП Сергей Станишев Калфин пише, че целта му като водач на българските социалисти е била модерната европейска социална държава да стане факт за българските граждани и интересите им да бъдат защитавани и чрез механизмите на ЕС.
„Иизправен съм пред абсурден избор между идеите и партийното ръководство, които се оказват все по-несъвместими. Както и досега, за себе си имам ясен и дългосрочен отговор на този избор. Той е в полза на идеите", заявява евродепутатът.
Оставката идва след информациите, че формацията на екс-президента Георги Първанов АБВ ще се яви на евроизборите със самостоятелна листа, която ще се води от Ивайло Калфин.