Колко ли вода е изтекла из чучурите на Зольовската чешма от оня първи ритуал „Пеене на пръстените”? Колко ли митове и легенди помни този площад, който и тази година приютява младо и старо, дошло да извърши за пореден път един сакрален по своята същност ритуал. И, ако днес целта му е повече да се продължи вековната традиция и да се предава за всяко следващо поколение, за да не се забрави, то някогашните етрополци вероятно са вярвали в това, което се извършва и нарича през тези два дни.
Верни на предаваната през времето традиция, вчера беше първият ден - „Топенето на пръстените”.  
Започна се с кръшно българско хоро от смесената женска и детска вокална група за народно пеене при НЧ „Тодор Пеев-1871”. 
С особена  тържественост в гласа и с усмивка на лицето  „кукорбашийката”  приветства всички присъстващи с думите: ”Добре дошли да пеем пръстените и да предричаме щастие!”.
След ритуалните припеви, се захвана отново хорото начело с кукорбашийката с котлето в ръка. Обикаляйки събралото се множество, млади момичета и момчета пускат своите накити /нишани/ в украсеното котле.
Всеки получава от ечемика за здраве и благоденствие през новата година. Традицията повелява да се постави под възглавницата, за да се сбъдне съня им.  
През изминалата нощ котлето е оставено на открито и по това, дали е замръзнала водата в него се гадае за здрава и плодовите година.
Тази сутрин от 11:00 часа е втората част от ритуала - „Наричане на пръстените”.
Двудневният ритула се записва от екип на TV+ и ще бъде излъчен в началото на месец февруари.