С музика, танци и барабани Куба отпразнува възвръщането на рекорда, който страната смята, че и принадлежи по право – този за най-дълга пура в света. Тя е дълга 45 метра и се вие като кафява змия през работилницата в Ел Моро, стара испанска крепост, издигаща се над пристанището на Хавана.

Британският дипломат Крис Симпсън извърши официалното измерване, което ще бъде изпратено до Рекордите на Гинес в Лондон за потвърждение. „Най добрата в света, нали не се съмнявате?, заяви засменият и покрит с пепел майстор на пурата Хосе Кастелар Кайро, известен повече като Куето.

Той изработи пурата в продължение на 6 дни с няколко помощници, за да прати в историята предишния рекорд на пуерториканеца Патрисио Пеня от 41 метра, отбелязват Ройтерс и БГНЕС. За кубинците е въпрос на чест да притежават рекорда. Пурите им са сред най-добрите в света.

Куето се научил на навива пури на 5-годишна възраст. Той вече на три пъти е записвал името си срещу рекорда за най-дълга пура. Първоначално имал намерение да я направи само 30-метрова, но късно вечерта в четвъртък разбрал, че Пеня е подобрил рекорда през тази година. Дори според самия него усилието да надмине постижението на пуерториканеца го е изтощило.