Най-големият плувен басейн в света е по южното крайбрежие на Чили и дължината му е 1013 метра, съобщи в. "Дейли мейл".

Преди дни басейнът бе регистриран в Книгата на световните рекорди "Гинес" като най-големия в света. Площта му е 8 хектара, дълбок е повече от 35 м и има вместимост почти 250 милиона литра. Той е строен пет години от компанията "Кристал лагунс корпорейшън", която е собственост на чилийския биохимик Фернандо Фишман.

Проектът струва близо 1 милиард британски лири, а за поддържането му са необходими 2 милиона британски лири годишно. Соленоводният басейн бе открит миналия месец и вече привлича многобройни туристи към курорта Сан Алфонсо дел Мар в Алгаробо по южното крайбрежие на Чили.

Тюркоазените му води са толкова кристално чисти, че се вижда дъното в далечния край. Гигантският басейн в Чили има компютъризирана система за всмукване и филтриране. Благодарение на нея в него постоянно има прясна солена вода. Тя се засмуква от океана в единия край и се излива в другия. Слънцето я загрява до 26 градуса по Целзий, или с 9 градуса повече от температурата на околния въздух.

Вторият най-голям басейн в света е в Мароко. Той е с дължина само 150 метра и ширина 100 м. Олимпийските размери на един басейн са 50/25 м.