В общинската администрация е получено писмо от директора на РЗИ София област д-р Александър Златанов, в което се съобщава, че считано от 21.01.2014г. се обявява грипна епидемия на територията на цялата Софийска област с всички произтичащи от това противоепидемични мерки и преустановяване на учебните занятия за 7 календарни дни. 
По предложение на РЗИ София област се очаква заповед от МОН за обявяване на грипна ваканция.


Заболяваемостта от грип и остри респираторни инфекции в София област е 318 промила, сочат данните на РЗИ. Данните от общопрактикуващите лекари и болнични заведения за ежедневно регистрираните заболели надхвърлят епидемичните стойности във всички общини, като отсъстваемостта на учениците в училищата се повишава, отчитат от здравната инспекция.


"Тазгодишният грип – калифорнийският, който категорично вече преобладава и над 90% от всички болни са пипнали точно него, не е лек. Неговата характерна черта е, че засяга основно по-младите, и част от тежките случаи сега виждаме в детска и ученическа възраст. Затова вниманието ни е насочено основно към тях. Ако симптомите продължават повече от 3-4 дни и се влошават, тогава във всички случаи трябва де се потърси лекарска помощ. Това казва д-р Ангел Кунчев, главен здраве инспектор, в интервю, публикувано в новия брой на „Ботевградски вести плюс”. Грипът започва със суха, упорита кашлица.
Според д-р Кунчев грипът ще отшуми сравнително скоро, но няма да е едновременно в цялата страна. „Първо ще премине в областите, които сега са с най-голяма заболеваемост. Очаквам в края на януари, началото на февруари вече да си е тръгнал”, казва още в интервюто главният здравен инспектор.