Група общински съветници настояват за предсрочното прекратяване на правомощията на Йорданка Лачева като председател на ОбС – Ботевград. В тази връзка те внесоха днес искане, адресирано до председателя на местния парламент. Публикуваме  пълния текст на искането:



ИСКАНЕ


От група общински съветници от ОбС Ботевград мандат 2011-2015 г.



Г-жо председател,
На проведеното на 19.12.2013 г. заседание на ОбС Ботевград Вие за пореден път не предприехте никакви действия спрямо общински съветник, позволил си за пореден път да отправи обидни изрази и думи към негов колега, като оставихте ненаказано това недостойно поведение, което се превръща в опасен рецидив.  За пореден път показахте липса на умение да се справяте с конфликтни ситуации и да въдворявате ред в залата. За пореден път допуснахте кметът на община Ботевград сам да взима думата, когато той реши, да говори колкото и каквото си иска, често напълно отклонявайки се от темата на докладната, а не рядко и позволявайки си безконтролно да изрича откровени лъжи и клевети по адрес както на общински съветници, така и на граждани. В същото време за пореден път Вие  безучастно и безпомощно гледахте отстрани, въпреки че сте натоварена с функциите да ръководите общинските заседания като стриктно съблюдавате спазването на Правилника и установените правила и норми на поведение. За пореден път демонстрирахте непознаване на Правилника за работа на Общинския съвет.
Всичко гореизброено ни кара да смятаме, че не притежавате или не показвате нужните умения и възможности, за да изпълнявате с необходимото качество функциите на председател на Общински съвет Ботевград, с което искаме Вашето оттегляне от заемания пост и провеждане на избор за нов председател.
Считайте настоящото писмо за  Искане за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на Общински съвет Ботевград – Йорданка Лалчева, на основание чл. 11 ал. 1 т. 2 . "трайна невъзможност или системно неизпълнение на задълженията си като председател за повече от три месеца с решение на общинския съвет, взето по реда на чл. 24 ал.1 от ЗМСМА"


Искането е подписано от Иван Гавалюгов, адв. Христо Якимов, д-р Веселка Златева и Филип Филипов.