Пилотът на Ферари Фелипе Маса спечели категорична трета поредна победа на пистата "Истанбул парк" в състезанието за Голямата награда на Турция, 5-ти кръг от световния шампионат във Формула 1. Бразилецът бе безгрешен и пред множеството български фенове по трибуните зарадва феновете на "Черните кончета". На един от българските трибaгреници пък ясно се видя изписано на латински "PERNIK" ;)). Подобно знаме имаше и през цялото време на оградите на последния завой преди старт-финалната права. Втори в Истнабул с тактика с цели три спирания в бокса завърши Люис Хамилтън (Макларън-Мерцедес). Трети остана Кими Райконен с Ферари, който до последните метри притискаше британеца. Четвърти и пети финишираха съответно пилотите на БМВ-Заубер Роберт Кубица и Ник Хайдфелд. Фернандо Алонсо с Рено завърши шести. В средата на надпреварата Хамилтън дори изпревари Маса и поведе в състезанието, но Люис бе с тактика с три спирания, с едно повече от пилотите на Ферари.

Седми се класира Марк Уебър с Ред Бул, а десетката на финала допълниха още: 8.Нико Розберг (Уилямс-Тойота), 9.Дейвид Култард (Ред Бул), 10.Ярно Трули (Тойота). 11-ти и 12-ти останаха съответно Дженсън Бътън (Хонда) и Хейки Ковалайнен с Макларън-Мерцедес. След финала стана ясно, че Райконен е карал със счупено предно крило през цялото време след сблъсък в първите метри с Ковалайнен. Така стана ясна и причината за много ранния пит-стоп на Хейки след рестарта на надпреварата, който е имал проблем с една от гумите си. Отново проблем с гумите след страховитата катастрофа на финландеца в Испания преди две седмици.

На старта Хамилтън потегли отлично и се залепи зад първия Маса. Кубица също потегли чудесно и мина пред Ковалайнен и Райконен. Алонсо стартира седми и след първия завой вече бе пети, точно пред "Айсмен". Световният шампион потегли четвърти, но изостана чак на шеста позиция. В дъното на колоната Фисикела връхлетя в задната част на колата на Накаджима и двамата се сблъскаха с много висока скорост. Колите им се озоваха в зоните за сигурност, а комисарите изкараха на пистата Кола за сигурност, заради множеството отломки по трасето. Сутил пък влезе в бокса за ново предно крило, а Фетел с Торо Росо също пострада от инцидента. Така след 1 обиколка временното класиране изглеждаше така: 1.Маса, 2.Хамилтън, 3.Кубица, 4.Ковалайнен, 5.Алонсо, 6.Райконен, 7.Уебър, 8.Хайдфелд, 9.Розберг, 10.Култард, 11.Трули, 12.Бътън и др.

Само след обиколка състезанието бе рестартирано, но изненадващо Хейки влезе в пита за зареждане и нови гуми. След финала стана ясно, че пилотът на Макларън е имал проблем с една от задните гуми, след сблъсък с Райконен. Маса водеше колоната, плътно зад него бе Хамилтън, а малко по-назад се движеха Кубица, Алонсо и Райконен. Фернандо не можеше да поддържа темпото на Кими след няколко обиколки финландецът го изпревари с брилянтна маневра на 11-ти завой.

Маса и Хамилтън се движеха на метри един от друг. Британецът успяваше да поддържа скоростта на бразилеца. Двамата се откъснаха напред и се вкопчиха в безмилостна битка. Кубица бе трети, но Райконен започна да го настига. Още в 16-та обиколка Хамилтън спря в бокса. След първите спирания в бокса Маса продължи да води, пред Люис. Райконен обаче записа няколко много бързи тура и с тактика мина пред Роберт и неговото БМВ.

В 24-та обиколка лидерът Маса и Хамилтън отново бяха на сантиметри един от друг и на 11-ти завой с много красива атака Люис поведе в състезанието. Фелипе нямаше шанс и продължи втори. В следващите минути стана ясно, че от Макларън са избрали Хамилтън да влиза в бокса цели три пъти, а Маса и Райконен бяха само с две спирания. Люис настигна своята кола и дръпна с около 5 секунди на Маса. Пилотът на Макларън се представяше чудесно с по-твърдите смеси на гумите на Бриджстоун, но с по-меките колата му не бе толкова стабилна. Ковалайнен бе много назад и в тази фаза от състезанието бе 13-ти. Хамилтън спря за втори път в бокса в 32-та обиколка с 8 секундна преднина, но му предстоеше трети стоп, където трябваше да използва по-неудобните за него по-меки гуми. Заради проблемите си с предното крило втория до този момент Райконен не можеше да настигне Маса. Хамилтън настигна "Айсмен" и след поредното си трето влизане в пита и второто на Кими, Люис отново се пребори за второто място. В последната фаза на състезанието, Райконен притискаше Хамилтън, но до финала така и не успя да го победи.

Напред Маса водеше убедително. Кубица имаше проблеми с радиото си, но се движеше стабилно четвърти. По-далеч зад него бе и съотборника му Хайдфелд. Ник успя с по-добра тактика да изпревари в бокса Алонсо, който бе далеч пред Уебър.

Ковалайнен се бори мъжки и направи няколко страхотни изпреварвания на пистата, но и той бе с три спирания. След много трудна борба с Тимо Глок (Тойота), Хейки остана 12-ти на финала. Рубенс Барикело нямаше ден и финишира 14-ти в своя старт номер 257 във Формула 1. Рубенс подобри рекорда на Рикардо Патрезе от 256 старта в периода 1977-1993 година. Бразилецът дебютира в Гран при на Южна Африка през 1993 година в отбора на Джордан. Това е 16-ия сезон на Барикело във Формула 1, в които той има 9 победи, 61 подиума, 13 първи позиции и др.

Във временното класиране Райконен води с 35 точки, пред Хамилтън с 28, Маса също с 28 точки, Кубица с 24 точки и др. При конструкторите Ферари водят с 63 точки, пред БМВ-Заубер с 44 точки, Макларън с 42 точки и др. Следващият старт е за Гран при на Монако на 25 май, където през 2007-а година победител бе Фернандо Алонсо с Макларън. Година по-рано с Рено, испанецът записа и рекорда на пистата от 1:13,962 минути за обиколка.