Мартин Тинчев е бивш заместник областен управител на Софийска област по времето на ГЕРБ.  Предлагаме Ви изявлението, което той изпрати на редакционната поща на botevgrad.com.


В землището на с. Краево се извършва се поголовна сеч на гората - унищожени са вековни дървета, сечта е във вододайни зони, унищожава се природата. Хората се надигнаха  в защита на гората. До тези протести и напрежение се стигна, след като дълго време никой не обръщаше внимание на мнението на местните хора. А проблемът далеч не засяга само с. Краево.
Една от причините, поради които се заех с тази кауза, е, че коренът ми е от Краево. Моето детство е преминало там, моите родители са родом от Краево, баба ми и дядо ми живеят там. Често ходя в селото и не мога да се примиря с това, което се случва.
Сезирани са различни институции, в това число Народното събрание, Министерството на земеделието и храните, Министерството на околната среда и водите, Агенцията  по горите, Прокуратурата. С проблема се ангажираха и няколко екологични организации, които застават зад каузата и хората от селото. Затова очаквам пълна проверка и всички законови последствия  за извършителите.
Нали за това са законите?
Както обикновено става, даден проблем трябва да доведе до необратими последствия, за да  накара местната власт да осъзнае, че  наистина има проблем. Но никой и нищо не може да оправдае бездействието, слепотата на местните управници за случващото се в с. Краево. Трябваше да се намесят медиите и да извадят проблема на показ. Това предизвика местните управници да признаят, че, да, наистина проблемът е голям, след което свиха рамене,  изразявайки само съчувствие. Така не се решават проблеми. Използвам по-меки думи, макар бездействието им да заслужава по-тежко определение.
Гората не е магданоз – сееш, береш, догодина – пак. Само хора еднодневки могат да се отнасят с природата по този начин. Първо, да спасим това, което е останало. Второ, виновниците трябва да бъдат показани и наказани за това  престъпление. Думата е точна - престъпление. Защото тепърва всички ние ще понасяме последствията от тази безотговорност. Убийството на гората в Краево изобщо не е проблем само на краевци, а на всички жители на Ботевград. Защото престъпното изсичане на гората във вододайните зони ще доведе до засушаване и безводие. Но да не забравяме, че по същия начин на дневен ред са горите в с. Рашково. Рашковци, а и не само те, не  искат да ги сполети същото  нещастие, както в Краево!


Както държавните гори са собственост на всички, така и каузата в нейна защита е общо дело. Цялото село се надигна и събра подписка, създаде инициативен комитет. Към протеста се присъединиха и хора, които идват в селото. Няма нормален човек, видял това безумие, който да е останал безчувствен. Нали знаете за колко години британците отглеждат ливада? За 200. Колко години, според вас, трябват за възстановяването на гора с вековни дървета?
Няма да оставим нещата така, ще продължим да се борим. Лично аз няма да се откажа, защото не искам един ден моите деца и внуци да ме питат защо не съм се опитал да спра това безумие. Ако самите ние сега не променим нещата, след време ще останем без гора, без вода, без дом.