Мартин Тинчев е бивш заместник областен управител на Софийска област по времето на ГЕРБ. Той пряко се ангажира да търси решение на проблема с поголовната сеч в гората на село Краево, който предизвика недоволство и възмущение от страна на жителите на населеното място. Какво е развитието по случая, става ясно от изявлението на Мартин Тинчен, което той изпрати на редакционната поща на botevgrad.com. Тинчев предостави и снимковия материал към текста.


Питали ли сте се защо едно здраво вековно дърво трябва да бъде отсечено?
„За да се даде възможност на малките фиданки да пораснат“ – това ще ви отговорят от Горското стопанство в Ботевград. Ако продължавате да настоявате за отговори защо гората се изсича и унищожава,  ще ви изнесат лекция колко хубаво нещо е плановата сеч и как добре се отразява на флората и фауната.


 
Вярно е, но не съвсем. И децата вече знаят, че под прикритието на планова сеч се сече незаконно, унищожително -  и за гората, и за хората. Едва ли някой може да каже колко незаконно отсечена дървесина е изнесена от България през последните двайсетина години, колко изобщо е незаконно отсечената дървесина. Публична тайна е, че мнозина се облагодетелстваха от това. Тяхната бърза печалба ще я плащаме с лихвите десетилетия напред. Вече я плащаме.    
 
Какво мислите за горите в Ботевградска община?
Питайте познатите си, питайте случайни хора. И аз питах. Получих еднозначни отговори: сечта е опустошителна, безобразна, безскрупулна, престъпна. За служителите на Горското стопанство - Ботевград обаче няма проблем, всичко им е точно. Те ще ви заведат на места, където никога не е извършвана сеч и ще ви кажат: ето, гората е прекрасна.
 
Г-н Веселин Нинов, директор на горското, публично предложи да наемем хеликоптер, за да проверим състоянието на гората в с. Краево. Не, благодаря, г-н Нинов. Ако вие можете да си го позволите, ние не можем, не ни е по джоба. По-важното е обаче, че гората не трябва да се гледа от високо и високомерно. Трябва да влезете в нея, за да видите пораженията. Мнозина са възмутените хора, които ще ви заведат точно там, където трябва в гората – при незаконно отсечените дървета, при стволовете, които стърчат посечени на метър и половина над земята, при участъците, в които ерозията на почвата вече е започнала и е оголила корените на дърветата. На местата, за които горските си затворят очите.
Предложението на Нинов за хеликоптера не е смешно, дълбоко цинично е.
 
Преди десетина дни,след протестите ни срещу унищожаването на гората в Краево, пристигна държавна комисия от София. Направи оглед. Присъства и Пейо Майорски, изпълнителен директор на природозащитна организация „Синята планета“. Сега очакваме доклада на комисията. Вероятно проблемът отново ще бъде заметен под килима – за целите на държавната статистика и заради факта, че ако докладът признае проблема, това ще е признание, че държавните институции и служители не могат и/или не искат да го решат. Неофициално служители от тези институции също негодуват заради горите не само в Ботевградско, а в цялата странa.  Подкрепата им макар и пасивна показва, че сме на прав път, че одобряват и ни съчувстват, че предстоят тежки битки. Но злото не се изкоренява лесно.
 
Краево е само един от случаите на безогледно унищожаване на гората. Но в община Ботевград има 12 села и там е същото. Трябва ли ние, живеещите в тези села, като опълченци да защитаваме гората?
 
Без гора ще останем без вода. Без почва. Без въздух. Без естествена защита от въздушни течения и природни бедствия. Без птиците и животните, които живеят в тези гори.


Това ли искаме?