Предвидени са добавки за училища с басейни и отопление с течно гориво
Средствата по бюджетите на училищата и обслужващите звена за 2014 г., над определените по единни разходни стандарти, са:


• Добавка за подобряване на материално-техническата база на училищата за учениците в дневна форма на обучение.
• Добавката е в размер на 25 лв. на ученик в дневна форма на обучение и се предоставя на ученици, обучаващи се в общообразователни училища, професионални училища и гимназии и специални училища.
• Добавка за ученици със специални образователни потребности, интегрирани в училищата – 318 лв. на ученик.
• Добавка за подпомагане храненето на децата от подготвителните групи в училище и учениците от I-IV клас – 72 лв. на дете/ученик.
Определени са средства за извъкласни и извънучилищни дейности в системата на средното образование в размер на 14 лв. на ученик, обучаващ се в дневна форма на обучение. Същите се предоставят на учениците от общообразователните училища, професионалните училища и гимназии и специалните училища.


520 лв. на дете са предвидени за осигуряване на целодневна организация на учебния ден за учениците от I, II, III и IV клас в държавните и общинските училища, в това число за поевтиняване на обедното хранене.


Училищата, които се отопляват с течно гориво, ще получават 20 лв. за ученик, обучаващ се в общообразователни и професионални училища, професионални гимназии и професионални паралелки и в училища за ученици с увреден слух и училища за ученици с нарушено зрение и по 25 лв. на ученик, обучаващ се в специално училище.


Добавка в размер на 10 лв. на ученик ще се предоставя на училище, което обучава по специалности в повече от една професионална област.


Училищата имащи функциониращ басейн ще получават добавка в размер на 20 000 лв., а училищата с функциониращ басейн, които се използва от ученици от две училища, настанени в обща сграда – 10 000 лв. /РААБЕ