Мобилният гигант Nokia представи своята визия за бъдещето на мобилните телефони на тазгодишната седмица на дизайна в Ню Йорк. Финландската фирма заедно с дизайнерите от Provoke са провели специално изследване на тема, какви ще бъдат мобилните тенденции след 4 години.

Nokia излизат с 20 различни концепции, изработени според резултатите от проучването. Най-забележителните от тях се наричат Express, Feel и Share .

Моделът Express (букв. "изрази") позволява на потребителя да изрази настроението си чрез специално осветяване на телефона. От фирмата аргументират новата си концепция, с твърдението, че много хора обичат да показват емоциите си с уникални символи, които носят във всекидневието (предполагаме, че става въпрос за специални медальони, или цвета на дрехите, с които излизаме, или... кой знае?).

Express дава свобода на потребителя да изрази мисловната си нагласа с пълна промяна на външния вид на устройството, т.е. чрез смяната на цвета му по електронен път. Интензивността и контрастта на цветовете ще могат да се настройват според личните предпочитания.

С Feel ("почувствай") потребителят буквално ще изпраща симулирани "докосващи" съобщения. Моделът е създаден специално за влюбени двойки, които чрез телефона ще усещат допира на своята отдалечена половинка. От Nokia прогнозират, че за в бъдеще интерфейсът на телефоните ще излезе извън рамките на дисплея и ще позволява пълна симулация на допир.

Третата концепция, Share ("сподели"), позволява изпращането и споделянето на информация чрез персонализирани кодове, направени от субгрупи от индивиди с подобен начин на мислене.

С телефонът ще се поставят виртуални тагове, свързани с реални местоположения, и така хората ще могат да се предизвикват един друг (концепцията е ориентирана специално към скейтърите). Според фирмата, по този начин "границите на реалния и виртуалния свят ще се размият".