До края на годината се очаква да бъде завършен новият спортен комплекс в Скопие. Строителството му вече е в ход и е в квартала Аеродром,  на мястото на старата зала на шампиона на Македония МЗТ.


Новият комплекс включва голяма спортна зала с 5000 седящи места, една малка зала с 1000 места и свързан с голямата зала хотел.  Площта е около 11 000 кв.м. с максимална височина 34 метра, а височината на самата зала е 21 метра. Предвидени са и 500 места за паркиране. Новият спортен комплекс “Яне Сандански” ще посрещне всички изисквания на ФИБА и на Европейската хандбална федерация.


Освен с голямата зала, хотелът с басейн, спа център, фитнес зали и  над 60 стаи ще бъде свързан и с предвидените магазини, зала за конференции, ВИП зони, блок за медиите, административна част, медицинска зона за спортисти и зрители, както и с необходимите  помещения за състезатели и съдии, гардероби и тоалети.


Цялата инвестиция се оценява на около 10 милиона евро. Инвеститор е руският бизнесмен Сергей Самсоненко, собственик на футболния и хандбалния клуб “Вардар”.


Проектът се реализира чрез публично-частно партньорство с община “Аеродром”. Инвеститорът ще бъде освободен от плащане на общински данъци, свързани със строежа на спортния център. А според договора между руския бизнесмен и общината комплексът ще бъде даден на концесия на самия инвеститор за срок от 35 години.


Предвидено е в залата да тренират мъжкият баскетболен отбор на МЗТ и женският хандбален тим на "Вардар".


 


/По материали от македонските медии/