Квебекската полиция е разбила схема за източване на банкови карти и е арестувала четирима българи, сред които и бившия баскетболист Мартин Кузов. Арестите са извършени в две селища северно от Монреал, както и в района на Торонто. Четирима други заподозрени, също българи, все още се издирват, съобщава телевизионният канал Си Ти Ви Нюз.Според съобщение на полицията заподозрените са поставили скимиращи устройства най-малко на 200 банкомата в Квебек и Онтарио и за периода, в който е действала схемата, са източили над 1 млн. долара.


Престъпната им дейност е започнала през 2008 г. Сред арестуваните е предполагаемият лидер на мрежата Мартин Кузов, на 52 години.


Останалите трима задържани са Василина Димитрова, на 48 години, Борислав Петров – на 53 години, и Ирен Василев Атанасов – на 42 години. Те трябва да се явят пред съд в Сейнт Джероум, се добавя в съобщението. Останалите четирима заподозрени са Константин Сираков – на 39 години, Стефан Стефанов – на 45 от Торонто, Венцислав Гигов – на 53 и Валентин Борисов са от Норт Йорк.


Повечето от клиентите, чиито банкови сметки са били източени, са от Квебек, уточнява полицията. Тегленето на парите ставало главно в чужбина – в Мексико или Азия.


Мартин Кузов е бившия баскетболист и вече е лежал в затвора в Канада за далавери в края на 80-те години на миналия век.