Две изложби бяха открити днес в Исторически музей – Ботевград. Едната е с картини от фонда музея, а другата е на младия художник Владимир Илиевски от Скопие, който за първи път показва свои творби в България.


„На 24 май 1959 година музейната сбирка на Ботевград е обявена за държавен музей. През тези години музеят се е помещавал в различни сгради, недостатъчни да поберат богата му експозиция. Сега имаме тази възможност”, каза директорът на музея Тодорка Коцева при откриване на изложбите. Тя представи картините от фонда на музея. Сред тях са „Криле V” на Цвети Киров, „Синята порта” – литография на Милко Божков, „Първият ми спомен” на Недко Солаков, „През прозореца” на Руси Русев и други.


Художникът от Скопие бе представен от Десислава Иванова.
Владимир Илиевски е роден пред 1989 год. Той е потомствен художник. През 2012 год. завършва изобразително изкуство в Скопие. Той е един от активните млади художници в Македания с най-много изложби в Родината си и в чужбина. Освен че рисува, той участва в изографисването на църкви.  


Връзката с Владимир Илиевски е направена чрез близка родственица на местния екскурзовод Десислава Иванова - Любица Хаджипаизова, която е юрисконсулт в общината в Скопие. Нейната майка е от Ботевград, а баща й е от Македания. По този повод Десислава Иванова каза: „Балканите сме едно място, в което се преплитат много роднински връзки. И дори да сме отделни държави, мисля, че имаме много общи черти. Опитваме се да сведем до знанието на всички част от общото, което ни свързва. Смятам, че най-добрият начин за това е изкуството.”. 


Минути преди откриването на изложбата с картини от фонда на музея, пристигна художникът от Скопие със своите творби. Поради тази причина те бяха поставени във фоайето на втория етаж в музея. Но до ден-два също ще бъдат подредени на подходящо място. Това уточниха от ръководството на музея.


Сред гостите на откриването на двете изложби бяха родители и близки на Владимир Илиевски и много ученици, които посещават допълнителни занимания по изобразително изкуство.