Вчера, на 11.04. 2014 г. В ЦДГ”Еделвайс”, гр. Етрополе имаше среща между родители, приятели и едни чудесни деца. Децата от група „Мечо Пух” с удоволствие представиха „Лазаровден”- един от големите християнски празници преди Великден.
Празникът беше организиран по случай  пролетните празници Лазаровден и Цветница, които са сред най-поетичните и красиви момински празници, посветени на цветята, любовта и плодородието.
 Макар, че имаха трудна задача да изпълнят лазарски наричания и песни, те се справиха невероятно добре.  Бяха пременени в традиционни фолклорни носии. Навсякъде ухаеше на свежест, усещаше се пролетно настроение и вълнение, както от участниците, така и от техните родители.
Закичени с венци от върбови клонки и свежи китки на главите лазарките изпяха песни и чрез своите наричания  пожелаха на малки и големи много здраве, щастие, късмет. От своя страна стопанката ги дари с яйца, като пожела много жито през тази година, берекет голям да има, всичко да се зеленее, да цъфти и пее. Щастливите лазарки събраха яйца в своите пъстроцветни кошнички.
Имаше емоции, веселие, лазарски танц, песни и пожелание към всички: „Да са сини небесата, любов да има в сърцата, светът да е чудесен, изтъкан от слънце, радост и песен”.
И нека си пожелаем още да не забравяме българските традиции, които разкриват богатствата на една неписана история. Мъката и радостта народът ни е обръщал в песни. Умеел е да разхубавява живота си с много обичаи и празници. Слушали сме за тях от нашите баби, а те от своите и така през вековете са дошли до нас старите мъдрости, дошли са празниците, които се тачат и до днес, защото в тях пулсира душата на българина.
Текст и снимки: Калинка Георгиева