Днес за православните християни е най-тъжният ден от Страстната седмица - Разпети петък. Десетки ботевградчании жители на селата се стичат в православните храмове, за да изразят съпричастност към страданията на Богочовека.  


На този ден Иисус претърпял неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове", принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота.
След като Пилат произнася тежката присъда, под виковете на тълпата "Разпни го!", Иисус Христос е разпнат, Той бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело.
Днес постът е особено строг, според каноните на православната църква.


И тази година, в началото на месец април, Инициативен комитет от учители, председатели на неправителствени организации, бизнесмени, адвокати и спортисти, оглавяван от архиерейския наместник отец Борис, внесе в общината отворено писмо, в което поиска пазарът в центъра на града да не се провежда на Разпети петък, а на първия или втория ден на Великден.


„Създаването на усещане за празнична атмосфера и настроение от страна търговците в този най-тъжен ден е крайно неприемливо и безотговорно за всички нас. Убедени сме, че денят за всеобщо веселие за Ботевград е Вторият ден на Великден - денят, в който общината организира за своите граждани и гости празничен концерт и изяви”, гласи част от писмото.


От страна на кмета на общината Георги Георгиев последва писмен отговор до членовете на Инициативния комитет, в който се казва: „Моето разбиране за значението на духовната християнска същност на Великденските празници и тяхното отбелязване съвпада с Вашето мнение по този въпрос. За пореден Ви уведомявам, че община Ботевград не организира никакви мероприятия в този свят за християните ден – Разпети петък. Община Ботевград е ограничила в максимална степен поставянето на сергии в централната градска част и е забранила всякакъв вид музикални увеселения в тази част на града.”.