Повече от пет години местното духовенство, подкрепено от Ловчанския митрополит Гавриил, настоятелството при църквата „Свето Възнесение Господне”, настоятелството при манастира „Рождество на Пресвета Богородица” в Зелин, други организации и лично от граждани, се противопоставяше открито на пошлата традиция да има сергии, скари и увеселителни съоръжения на  Разпети петък в централната част на Ботевград. Мотивът на божиите служители и вярващите миряни бе, че това е най-тъжният ден за православните християни по целия свят, а не повод за веселие, каквото се създава в нашия град. Затова от пет-шест години насам те предлагаха на общината вместо на Разпети петък пазар в центъра на Ботевград да се организира на първия и втория ден на Великден. Дори през 2012 година Инициативен комитет внесе в общината отворено писмо със същото искане, което бе подкрепено от 360 подписа, събрани само за един ден. Писмото завършваше с думите: „Смятаме, че предложението е разумно и обществено значимо, защото е продиктувано от християнската вяра, която всички ние изповядваме. Вярваме във Вашата подкрепа, вярваме, че Ботевград е благословен град за нас и нашите деца!”. Усилията на Инициативния комитет обаче се оказаха напразни. До тази година.


По темата за пазар на Разпети петък новото общинско ръководство оповести своето становище по време на днешния брифинг с медиите.  Кметът Иван Гавалюгов съобщи, че поне през следващите няколко години пазар на Разпети петък в центъра на Ботевград няма да има.


"Разговори на тази тема сме водили с архиерейския наместник и Ловчанския митрополит. Негово Високопреосвещенство дори отправи лична молба към мен за прекратяване на тази практика. Обществото може би е разделено по този въпрос, но моето усещане е, че повече хора споделят мнението, че на Разпети петък – най-тъжния ден за християните, не бива да се създават поводи за всеобщо веселие в Ботевград. Ние считаме, че е време Община Ботевград, като част от православната християнска вяра, да спазва съответните традиции. И ние, като общинско ръководство и общинска администрация, да дадем възможност да бъде спазен характерът на този ден, чисто от религиозна гледна точка. Знам, че много хора ще кажат – „едни спазват, а други не спазват”, нека всеки по личен избор да действа така, както прецени. Но що се касае за пазар на Разпети петък в Ботевград, общината няма да издава разрешителни за временно ползване на търговски площи в централна градска част за дните четвъртък, петък и събота, а ще издава разрешения за неделя, както и за втория ден на Великден, когато по традиция се провежда съборът на Ботевград. Това каза Иван Гавалюгов пред местните медии.


Кметът съобщи, че общината ще следи да няма своеволно поставяне на временни търговски обекти, както и на скари в заведения, които нямат право да извършват такава дейност.


„Приходите от пазара на Разпети петък не ги отчитам като най-важните за общината. Надявам се, че ще успеем да ги съберем на първия и втория ден на Великден”, допълни Гавалюгов. Той обясни, че общината ще направи съответната организация за провеждане на пазара, като за целта ще постави и химически тоалетни на различни места.      


За коментар по темата потърсихме отец Борис, който преди четири години внесе в общината отвореното писмо срещу пазар на Разпети петък в Ботевград. Той приветства решението на общината. „Някой хора подкрепят пазара на Разпети петък само заради продажбата на глинени изделия. Според тях, да си купиш глинен сувенир или съд на този ден носи здраве. На тях искам да кажа, че това е суеверие, погрешно схващане, което няма нищо общо с християнската вяра. Нека не забравяме, че Юда предава Христос за 30 сребърника, след това връща  парите на първосвещениците, които осъзнават, че са дадени за невинна кръв и купуват с тях грънчарска нива, за да погребват в нея странниците, които не били от Йерусалим”, каза архиерейският наместник пред наш репортер.