Няколко фирми и личности, свързани с ГЕРБ и ДПС, са получили пари по Програмата за развитие на селските райони, с които са купили луксозни автомобили, показва проверка на в. "Сега".

От Държавен фонд "Земеделие" са съобщили на изданието, че общо проектите са за 3.3 млн. лв. и са разпределени между 15 фирми. Парите са за неземеделски дейности в селските райони. Още през есента стана известно, че много фирми кандидатстват с проекти, които включват покупката на луксозни автомобили на стойност до 200 хил. евро. Наскоро стана известно, че Брюксел няма да плати тези разходи и платените вече проекти ще останат за сметка на държавния бюджет. За останалите - одобрени, но неплатени, беше обявено, че се спират.

Проверката на вестника е показала, че платените вече проекти са на бизнесмени, свързани с няколко партии.

Регистрираната в Етрополе "Болкан Хорсис" и свързана с бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, е спечелила проект на стойност 289 795.8 лв. за купуване на коне и оборудване за конен туризъм. С парите за коне е купен и мощен автомобил. До 2008 г. фирмата е била собственост на брата на Емил - Станко Димитров, а впоследствие е прехвърлена на Кристина Савова. Кристина на свой ред е свързано лице (била е съсобственичка до 2008 г.) с фирмата "Алианс Консулт София", която е взела други 391 160 лв. от селската програма за изграждане на хотел за селски туризъм.