Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е окончателно осъден за конфликт на интереси, заради участието си в подготовката, обсъждането и приемането на два закона в полза на семейния му бизнес по дистрибуцията на цигари. Това съобщава сайтът "Правен свят", цитирайки окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС).

Така Димитров става третия депутат, осъден за конфликт на интереси след бившите народни представители, също от ГЕРБ, Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев.

Как ще бъде наказан Димитров предстои да определи Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Тя има 30 дни, за да издаде наказателното постановление. Засега народният представител трябва да плати 300 лв. разходи на тази комисия за воденото дело.

В решението си ВАС признава за установено, че Емил Димитров е участвал в подготовката, обсъждането и приемането на промени в Закона за здравето и в Закона за тютюна и тютюневите изделия, въпреки че Законът за предотвратяване на конфликта на интереси забранява това в случай, когато депутат има пряк интерес и полза от поправките. При Димитров е точно така, той като съпругата, братът и родителите му притежават и управляват пет дружества за търговия с цигари.