В сметките за вода не трябва да се калкулира такса за пречистване на отпадъчни води, тъй като в Ботевград и околните села няма действащи пречиствателни съоръжения за тази цел. Това стана ясно от отговора на кмета Георги Георгиев на зададен въпрос от жител на село Врачеш в предаването "Гледна точка", което се излъчва в телевизионното време на общината. 


„Там са две такси – едната е за отвеждане на каналните води и за преработка на отпадните води. Това са две различни неща. Специално за Вречеш и селата се плаща за отвеждане на отпадните води, а за преработка не, защото, аз го заявявам пред всички граждани на Община Ботевград, ако те видят в техните сметки, че плащат за преработка на отпадни води, значи се лъже най-брутално населението. Знае се, че нашата пречиствателна станция за отпадни води не работи от 20 години. Даже за това скоро бяха наложени санкции на ВиК – 9 000 лева на месец. Друг е въпросът, че те трябва да си плащат за отвеждането на каналните води, но ако има и за преработка – тогава трябва да се прегледат нещата. Ние това сме го коментирали на събрания, по телевизия и т.н.”, така отговори кметът Георгиев на въпроса: „Защо плащаме преработка на отпадни води, като няма такова нещо?”.


Документи обаче показват, че жителите на общината, както и фирмите на нейната територия, плащат за пречистване на отпадъчни води, въпреки че тази услуга не се извършва. В представената таблица към отчета за дейността на ВиК за 2013 год. се посочва, че приходите от такса за отвеждане на отпадъчни води възлизат общо на 202 059 лева, а от такса за пречистването им са събрани общо 304 078 лева. Средствата са постъпили от битови, обществени, търговски, промишлени и стопански потребители. Това също е отбелязано в таблицата.


В месечните сметки за вода на битови абонати се калкулира, освен изразходването количество питейна вода, такса за отвеждане към канализация – 0.14 лв., и зи пречистване на канализационни води /ПКВ/ - 0.22 лв.


В този случай обаче остава неясно едно: от колко време ВиК начислява неправомерно такса за пречистване на отпадъчни води в сметките на своите потребители?


В предаването бе поставен и въпросът за финансовото състояние на ВиК. Кметът Георгиев бе категоричен, че в момента общинската фирма е изпаднала в неплатежоспособност. „Защото заобикалят всичките основния проблем – всички трябва да си сложат водомери и инкасаторите трябва да си съберат средствата. Само така общинската фирма може да излезе от финансовата криза”, заяви Георги Георгиев


800 000 кубика вода влизат в резервоарите. Никой не го е оспорил това. И г-н Гачев не го е оспорил. Защо тогава общинската фирма продължава да събира по 100 000 лева на месец, къде отиват другите. Ако толкова вода се губи, ние, Ботевградската община, трябва да станем най-големия производител на ориз”, допълни градоначалникът.


„Предложих на г-н Наков да отиде вечерно време, в 12 часа, на Чеканица и да напълнят резервоара догоре, и сутринта в 6 часа да запрат тръбата за пълнене и да видят колко е паднал резервоарът. Дали е паднал 65%, колкото, уж Световната банка била казала. Аз точно на тази Световна банка, три пъти идва в Ботевград, съм им казал, ние нямаме 65 % загуби, аз давам до 10%”, каза още Георги Георгиев.


Кметът обяви, че не приема мненията на съветници за „тотална подмяна на водопровода”.


„И тази година на територията на общината ще бъдат вложени не по-малко то 2 000 000 лева за подмяна и за изграждане на нови водопроводи. И това го правим всяка година. И никога аз няма да приема тази теория, където ми я говорят тези момчета тука, преди една седмица, които не знаят за какво става въпрос. Значи ние трябва да започнем тотално сменяне на водопровода. Първо, кой ще ти даде на тебе 200 000 000 лева. И второ – трябва ли да разкопаем цялата община. Многократно съм го казал – това ще стане поетапно. Ще изровим ние целия град да сменяме водопроводна мрежа, моля?! То си личи къде трябва да се сменя първо. Първо ще сменяме главния водопровод. Аз съм убеден, че г-н Наков е съгласен с мен. Главният водопроводен пръстен, който обикаля Ботевград, тръгва от стадиона, минава по улица „Захари Стоянов”, влиза в кръстовището при улица „Божко Божилов", оттам тръгва по „Стамболийски”, минава долу петте кюшета, „Площад 20”, минава по „Хан Аспарух”, мисля, че беше, или по „Цар Самуил”, излиза на моста при „Чавдар”, оттам по улица „Витиня” пред полицейското управление, през кръстовището на светофарите и отива на стадиона. Това е главният ни захранващ  водопровод с размер ф 300. Първо той ще се подмени. Той ще струва много милиони, най-малко 10-15 000 000 лева”, обясни Георги Георгиев.