Изследване на доктор Дейвид Уийкс показва, че възрастните мъже и жени с активен любовен живот изглеждат с между пет и седем години по-млади от действителната им възраст. Друго британско изследване, което установи, че редовният секс намалява наполовина риска от преждевременна смърт, също потвърждава тезата, че той помага на хората да изглеждат млади за по-дълго време.Д-р Уийкс, който е бивш служител на Кралската болница в Единбург, заяви, че хората от всички възрасти трябва да са наясно с благоприятните последици от здравословния любовен живот. Психологът изследвал хиляди мъже и жени от всички възрасти в продължение на десет години.


Хората, които изглеждали по-млади от действителната си възраст, заявили, че правят секс средно с 50% повече - при възрастовата група между 40 и 50 години това се равнява на три пъти, а не два пъти в седмицата. Д-р Уийкс казва, че удоволствието от секса е "ключов фактор" за поддържането на младостта.


При секса се освобождават и хормони на растежа, което помага за поддържането на еластична кожа и следователно предпазва от бръчки.
Сексът помага за изгаряне на мазнини и освобождава вещества, които засилват имунната система, а успокояването на стреса подобрява качеството на съня.


"Моето послание е, че сексът е нещо добро. Стереотипът за възрастния човек е, че когато започне да получава пенсия, престава да прави секс, а това не е вярно.


Биологията също играе определена роля, тъй като при полов акт се освобождават ендорфини - естествените химически вещества на доброто настроение в тялото.


Това действа като природно обезболяващо, облекчава тревожността и улеснява заспиването. Сексът подобрява кръвообращението, което е от важно значение за сърцето и придава на кожата здравословен блясък.


Сексуалното задоволство е основен фактор за качеството на живота и заема толкова високо място, колкото духовното или религиозно отдаване и други морални фактори, така че положителното отношение към зрелия секс трябва да се стимулира решително", смята д-р Уийкс.