30 000 лева са били разпределени за купуване на гласове в Ботевград и селата. Парите са били предадени на 17 май, а срещата е била на бензиностанция край Ботевград, твърдят източници, пожелали анонимност. От полицията отказаха официален отговор на въпроса дали е подадена жалба, от кого и какво съдържа тя. Отговорът от пресцентъра на МВР бе, че всеки сигнал се докладва в прокуратурата и ни насочиха към Районна прокуратура в Ботевград. От Районната прокуратура също отказаха официална информация и ни препратиха към говорител на Окръжна прокуратура за повече информация.


"Да, подаден е сигнал в полицията и се прави разследване"- заяви местен лидер на политическа формация. - Повечето от хората, които са наети да купуват гласове, са от криминалния контингент и затова се страхувам да говоря открито и с имена" - заяви той. По неофициална информация цената на един глас в Ботевград е 25 лева. Новопоявил се тази пролет политически субект обаче е вдигнал мизата на 30 лева за глас. В наддаването участва и трети играч от името на парламентарно представена партия, която се е съсредоточила в ромската общност.


На тези избори се наблюдава и масово регистриране на застъпници, на които също се плаща. По думите на общинския съветник Йордан Йорданов само една партия е записала 250 застъпника в Ботевград, на които се плаща по 50 лева. Това означава, че ще имат по 5 представители във всяка секция в общината. Все повече ботевградчани са склонни да продадат гласа си, твърдят от политическите централи. Докато преди това беше запазена марка за ромите, сега вече гласове се купуват навсякъде.


МВР открива горещ телефон за сигнали, свързани с нарушения на изборния ред


От 20 май ще функционира денонощна телефонна линия в МВР за подаване на сигнали за нарушения или евентуални престъпления, свързани с изборния ред, съобщиха от МВР. Номерата за сигнали са: 02/982 22 32; факс: 02/9825646 имейл izbor@mvr.bg.
Указанията са подателят на всеки един постъпил сигнал да бъде уведомен за резултатите от проверката. Това се прави с цел - евентуално при несъгласие подателят да може да обжалва.