Според dnes.dir.bg, който от своя страна се позовава на БГНЕС, за първи път тази година някои учители може да останат без премии за 24 май.
Причината е, че училищата вече имат делегирани бюджети и ако имат финансови затруднения, могат да си спестят традиционните допълнителни трудови възнаграждения, обясниха от просветното министерство.Това може да се очаква при по-малките училища.
Досега всички учители в страната получаваха средно по 100 лв. за трите празника - за началото на учебната година, за Коледа и за 24 май, или общо 300 лв. Размерът на премиите се определяше от Министерството на образованието и беше еднакъв за всички учители.
Сега всеки директор решава какъв да бъде размерът на премията за 24 май. Възможно е тя да не бъде еднаква за всички – например, тези, които са работили по-малко дни през годината могат да получат по-малко.
Директорът може също така да реши да не стимулира подчинените си, а да предвиди по-голямо увеличение на заплатите на персонала от 1 юли 2008 г. Всяко училище трябва вече да има изработени вътрешни правила, в които да са регламентирани редът и начинът за изплащане на трудовите и допълнителните възнаграждения, коментираха от Министерство на образованието и науката.