Неколкократните и настойчиви опити на група общински съветници  да организират работна среща с управителя на ВиК Бебреш г-н Радослав Наков, на която да поставят и обсъдят наболели проблеми, свързани със състоянието и дейността на водното дружество, в крайна сметка се оказаха безуспешни, поради отказ от страна на управителя - първоначално колеблив, а последния - категоричен. Високият обществен интерес и първостепенна значимост на дейностите, извършвани от общинската ВиК фирма, провокира съветниците все пак да поставят питанията си пред г-н Наков, което те сториха тази  сутрин с  писмо, внесено в деловодството на общинското дружество, с надеждата, че ще получат съдържателни, конкретни и най-вече коректни отговори.


Публикуваме пълния текст на писмото:


Уважаеми г-н Наков,

тъй като категорично отказвате да се срещнете с нас, аргументирайки се със сериозна заетост при изпълнение на служебните си задължения и липса на подходящо време, в което да проведем среща и разговор по проблемите на управляваното от Вас общинско дружество, ще си позволим писмено да зададем няколко въпроса, както и да поискаме предоставянето на конкретна информация. Въпросите и исканата информация са във връзка с подготвяна докладна и проект за решение, което възнамеряваме да внесем за разглеждане в Общински съвет Ботевград.

Въпроси:

1. В предаването „Гледна точка“ по телевизия Ботевград, с Ваше участие, кметът на Ботевград и бивш управител на общинското водно дружество - Георги Георгиев, категорично заяви, че от двадесет години на територията на община Ботевград няма действащо съоръжение за пречистване на отпадни води. Това вярно ли е?
•    Ако не е вярно, моля, кажете  какви съоръжения за пречистване на отпадни води работят на територията на община Ботевград и пречистват отпадните води на абонатите на ВиК Бебреш?
•    Ако е вярно, моля, кажете на какво основание ВиК Бебреш начислява на своите абонати такса пречистване на отпадни води, в случай че услугата не се извършва?

2. Вярно ли е, че ВиК Бебреш продължава да заплаща текуща месечна санкция, наложена от РИОСВ София област за това, че зауства отпадните води без да ги пречиства? Каква е сумата на месечната санкция и колко общо е начислената и изплатена глоба до този момент?

3. Какви конкретни мерки предприехте, за да увеличите събираемостта на предоставените и фактурирани услуги на битовите абонати на дружеството? Посочете с конкретни факти и цифри ефективността от предприетите мерки.

4. Какви конкретни мерки предприемате за увеличаване броя на абонатите на ВиК Бебреш, които имат монтиран уред за измерване на потребеното количество вода, съгласно общите условия на договора?

5. Управляваното от Вас дружество води ли статистика и прави ли анализ на причините за възникналите аварии във водопреносната мрежа? Предприети ли са конкретни мерки за намаляване на тези аварии и какви конкретни резултати може да отчетете в тази връзка?

6. Какви конкретни мерки сте предприели или възнамерявате да предприемете за да стабилизирате финансовото състояние на ВиК Бебреш?

7. Смятате ли, че числеността и структурата на персонала на управляваното от Вас дружество е оптимална и възнамерявате ли да предприемете мерки в посока оптимизиране на разходите и подобряване организацията на работата?

Моля да предоставите информация за потреблението на електроенергия за последните дванадесет месеца на всяка една пречиствателна станция за питейни води, на която има инсталирана озонираща инсталация


Надяваме се да отговорите изчерпателно и конкретно на поставените въпроси, както и да предоставите исканата информация, за което предварително Ви благодарим.


С уважение: Иван Гавалюгов, адв.Христо Якимов, д-р Горгачева, д-р Златева, Филип Филипов