Вчера представителите на Реформаторския блок Радан Кънев – председател на ДСБ и говорител на обединението, Николай Ненчев – председател на БЗНС, Настимир Ананиев – член на ИС на „България на гражданите, Виктор Лилов – член на Националния гражданския съвет на обединението, Димитър Делчев – член ИС на „България на гражданите” и председател на предизборния щаб в София област,  и Веселин Запрянов – областен координатор на ДСБ, се срещната със съмишленици в Ботевград. Срещата се състоя в малкия салон на читалище „Христо Ботев” и бе ръководена от Яница Иванова – член на Областния граждански съвет на обединението и председател на предизборния щаб в Ботевград и Етрополе.

Половин милион българи са изправени пред два избора. Първият е да си останат у дома, а вторият – да гласуват за Реформаторския блок. Това каза Радан Кънев пред присъстващите. „Това, което ще реши изборите не просто за Реформаторския блок, не това дали ще имаме един, или двама евродепутати, в голяма степен ще реши кога са следващите предсрочни избори и кога България ще тръгне по-бързо към една политическа промяна, е процентът от тези 500 000 души, които в неделя ще гласуват за кандидатите на Реформаторския блок. Те трябва да са наясно, че ние наистина се борим за предсрочни избори и ще явим заедно на тях”, подчерта Кънев. Той заяви, че през последните дни е обнадежден, че Реформаторския блок ще има силен резултат в евровота, като мотивира предположението си така: „Случи се нещо, което не съм се надявал, че ще успеем да направим. Първото е чрез разкритията, свързани с аферата „Газпром” и доказателства за това, които нашите колеги от Гражданския съвет извадиха, че всъщност законопроектите на Българската социалистическа партия се пишат от ”Газпром, а не от нейните експерти. Това ни вкара в остър сблъсък с нашия исторически противник. Второто нещо, което ме обнадежди, пряко свързано с тази атака, е че БСП насочи компроматната война срещу нас. Никога тази война не се води срещу най-малкия противник. Явно те ни виждат като реалната опасност. Политическият сблъсък в тази кампания не е между ГЕРБ и БСП, той е между Реформаторския блок и всички тези, които в настоящия Парламент, могат да се нареждат, да се пренареждат и да продължават да управляват. Защото не случайно Делян Пеевски стана символ на мафията на един куп проблеми в правосъдието ни, в икономиката ни, в медиите. Той е бил с всеки и може да бъде с всеки.”.

На въпрос по темата за съдебната система и правосъдието, Радан Кънев отговори: ”Ако има нещо, което безспорно обединява партиите и гражданите в Реформаторския блок – това е темата за съдебната система. Това е най-големият проблем на страната. Вторият документ, който Реформаторският блок създаде, беше Програма за реформа в съдебната система.”. Кандидата за евродепутат обясни, че краткият вариант на програмата е публикуван на страницата на Реформаторския блок в Интернет.    

По време на предизборната среща не бе подминат и случаят с депутата от Ботевград Даниел Георгиев. Коментар на ситуацията направи Димитър Делчев. „Случва се така, че в последните две кампании София област измества центъра от другите области и цялото медийно внимание се насочва дни преди изборите натам. Миналата година беше Костинброд с бюлетините, тази година е Ботевград с взаимоотношенията кмет – син, депутат – баща. На повечето хора те звучат като една лека сапунена опера. Всъщност това, което се случва в Ботевград, не трябва да ни изненадва. За съжаление в българския Парламент скандалите са най-големи, там и циркът е най-голям. Получава се така, че българските институции олекват. Затова и хората нямат доверие в тях. Те виждат, че лицата, които изпълват  „сакото” или „блузата” на институционалността- Народното събрание, съда, правителството, не са най-компетентните и най-добронамерените. Всъщност Реформаторският блок може да промени това в България, защото разполага с компетентни хора, които не са зависими”, каза Делчев и призова присъстващите да гласуват с бюлетина №10 на предстоящите избори.